Mire jó a születés hete?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendezvénysorozat azért jött létre, hogy a háborítatlan szülés hazai lehetőségei és az azokhoz kapcsolódó kutatási eredmények minél több, szülés előtt álló nőhöz, családhoz és egészségügyi dolgozóhoz eljuthassanak.

Idén is megrendezik az országos szakmai, kulturális és tájékoztató Születés hete rendezvénysorozatot, amely a hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, 4-én, anyák napján, a budapesti Aranytíz Művelődési Központban kezdődik, de 49 településen közel ezer eseményt ölel fel. Szüléssel, születéssel kapcsolatos előadásokon, filmvetítéseken, kerekasztal-beszélgetéseken, bemutatókon, író-olvasótalálkozókon, kiállításokon vehetnek részt az érdeklődők.

Az esemény célja, hogy bárhol történjen is - kórházban, otthon vagy születésházban - a szülés, ez a megismételhetetlen, meghatározó esemény a lehető legnagyobb mértékben háborítatlan legyen. A programok segítenek abban, hogy a várandósság ideje ne szorongással, bizonytalansággal teli időszak legyen, hanem olyan értékes életszakasz, amely a leendő édesanyákat megerősíti nőiségükben, kisbabájukkal és a párjukkal való kapcsolatukat elmélyíti.

A rendezvénysorozat nem csupán szűkebb értelemben foglalkozik az emberi élet első, meghatározó élményével, a programok között számtalan a szülés utáni időszakhoz, a szoptatáshoz, a gyermeknevelés kérdéseihez próbál segítséget nyújtani.