Fény okozta bőrbetegségek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A fénysugárzás okozta bőrkárosodásokról rendeztek tudományos konferenciát szerdán a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában.

Remenyik Éva egyetemi docens, a debreceni bőrklinika igazgatója a tanácskozás kapcsán elmondta: munkájuk eredményeként az utóbbi években jelentősen nőtt a figyelem a bőrbetegségeket illetően, s az átlagemberek tudása is ezen a téren. Példaként említette, hogy tavaly is és az idén is több, mint 350-en jelentek meg a civis városban ingyenes vizsgálaton a melanóma napon.

A szűrések során 1-2 tényleges daganatos beteget találtak, a többiek mivel hallottak a betegségről, ezért keresték fel a szakrendelést. A melanóma megbetegedések száma egyébként növekszik - tette hozzá -, az utóbbi azért veszélyes, mert komoly áttéteket okoz.
 
Magyarországon közel kétezer új melanómás beteget diagnosztizálnak évente és közel fél ezren meg is halnak áttétes melanóma miatt. A festékes bőrdaganat a huszonéves nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. Az életmód változása, a több napfény, szolárium, a stresszes élet, mind jelentősen növeli e bőrdaganat rizikóját. A melanóma kialakulása sok tényezőtől függ, de elsősorban  az egyén genetikai adottságaitól és a környezeti behatásoktól, például a napfény ultraibolya sugárzásától.
 
Fontos a megelőzés ezen a téren: az időben felfedezett melanóma ugyanis korai szakaszban akár krémmel, illetve sebészi kimetszéssel teljesen gyógyítható - magyarázta Remenyik Éva.