szerző:
travelline.hu

Elöljáróban pár riasztó statisztika: csak az Egyesült Államokban minden...

Elöljáróban pár riasztó statisztika: csak az Egyesült Államokban minden hónapban 80 millió táskát ellenőriznek le és mintegy 52 000 embert fordítanak vissza a felszállás előtt a túlfoglalás miatt. Nem beszélve arról, hogy a növekvő üzemanyagárak miatt a légitársaságok a hatékonyságot helyezték előtérbe, ezért manapság a gépek minimum 80 százalékos telítettséggel üzemelnek, s emellett az ülések közötti távolság nagyságrendileg közel 8 centiméterrel csökkent, hogy ezáltal még több utast szállíthassanak egyik városból a másikba. A szigorított biztonsági intézkedéseknek köszönhetően pedig mindenkit igen alaposan átvizsgálnak, elég csak az átlátszó nejlonzsákokra és a 100 millilitert meg nem haladó mennyiségű folyadékra gondolni.

Éppen ezért alaposan meg kell gondolni, hogy mit viszünk magunkkal és, hogy mibe öltözünk, ha repülőútra vállalkozunk. Egy kis tervezéssel azonban rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg.

Csak a legszükségesebbeket!
©

Még otthon, a pakolás megkezdése előtt készítsünk egy listát azokról a tárgyakról és ruhadarabokról, amelyeket magunkkal szeretnénk vinni. Ha ez megvan, itt az idő, hogy megnyirbáljuk. Biztos találunk rajta egy-két olyan tételt, amit csak megszokásból írtunk fel, esetleg semmi szükségünk nem lesz rá ott, ahová utazunk. Kihagyhatjuk az olyan holmikat is, amelyeket könnyedén be tudunk szerezni az érkezés helyén is. Így bőröndünk és kézipoggyászunk egyaránt könnyebb lesz, ráadásul hamarabb megtaláljuk benne amit keresünk.

Ha ezzel megvagyunk, próbáljuk bekategorizálni a feltétlenül szükséges tárgyainkat. Erre a legjobb, ha három részre osztjuk fel a batyut: a nélkülözhetetlen dolgok, mint például repülőjegy, mobiltelefon, laptop, vagy pda, gyógyszer, fontos dokumentumok – útlevél, meghívólevél, szobafoglalás, stb. A második csoportba kerülnek a fontos, de szükség esetén pótolható tárgyak, mint a ruhák és tisztálkodószerek. Ami ezen kívül még befér a táskába, az már lehet bármi a digitális fényképezőgéptől kezdve a gumicsónakig, saját belátásunk szerint.

Igyekezzünk úgy csomagolni, hogy minél több táskát fel tudjunk adni a gépre. Ettől sokan tartanak, mert attól félnek, hogy a több csomagból könnyebben vész el valamelyik. Azonban ha minél kevesebb táskával indulunk neki a biztonsági ellenőrzésnek, hamarabb végezhetünk, hiszen kevesebb dolgot kell átnéznie az őrségnek. A fent említett nélkülözhetetlen tárgyakat semmiképpen se adjuk fel a gépre, ezektől az egész utazás alatt ne váljunk meg.

Igyekezzünk minél hamarabb megváltani a jegyünket, a nemzetközi repülőtereken ugyanis sokszor azokat állítják félre a sorból, akik 60 napon belül vásárolták meg a jegyet.

Nagyon fontos, hogy könnyen elérhető helyen legyenek a személyi azonosító igazolványaink. Bár nem kifejezetten divatos, de a nyakba akasztható tárca erre tökéletesen alkalmas. Ennél is biztonságosabb az övtáska, illetve az övtáskának az a változata, amely az ember combjára simul, s térd fölött egy extra pánttal rögzíthető. Ez egyrészt kényelmesebb, mint az ember derekát, veséjét nyomó hagyományos övtáska, másrészt biztonságosabb is, ugyanis hiába vágja el egy szemfüles zsebtolvaj a derékpántot, a térdünknél még mindig rögzítve marad, így nem tudja egy hirtelen mozdulattal letépni rólunk. A biztonsági ellenőrzésnél pedig mindig tudjuk, hol az útlevelünk, nem kell a kabát zsebeiben kotorászni utána.

Kerüljük ki a tétlenkedőt!
©

Használjunk oldaltáskát. A hátizsák kényelmesebb, de a postások táskájára emlékeztető vállpántos táskából gyorsabban ki tudjuk venni a laptopunkat, ha azt be kell kapcsolnunk, illetve a nejlonzsákba készített folyadékot is könnyebben elérjük.

Rögtön amint beálltunk a sorba a biztonsági ellenőrzésnél, tegyük be a fémtárgyainkat – kulcsot, öngyújtót, gyűrűt, stb. – és az övünket a táskába, ezzel is időt takaríthatunk meg. Még jobb, ha olyan nadrágot húzunk, amelyhez nem muszáj övet vennünk. Sok helyen a cipőket is átvilágítják, ezért érdemes fűző nélküli „bebújós” cipőt választani az utazásra. Indulás előtt ellenőrizzük a zokninkat, ha ugyanis a talpa lyukas, könnyedén összeszedhetünk egy lábgombát amit egy korábban ott járt utastársunk hagyott hátra.

Miután az útlevél-ellenőrzésen áthaladtunk keressük a legrövidebb sort az átvilágításnál. Ne várjuk meg, míg elirányítanak minket valamelyik sorhoz és nyugodtan kerüljük meg a tétlenkedőket. Így nem csak hamarabb jutunk át az ellenőrzésen, de határozottságunknak köszönhetően az egész sort mozgásra késztetjük.

Az átvilágításnál próbáljunk meg minél kevesebb műanyag tálcát felhasználni. Az elsőbe kerüljön a kabát, és az apróságok, a másodikba a laptop, a sort pedig a válltáskánk zárja. Így nem keveredik el a számítógépünk és az apró, ámde fontos tárgyainkat – pl. lakáskulcs – tartalmazó kabátunk sem.

A fenti tanácsokat megfogadva jóval hatékonyabban juthatunk át a reptéri tömegen. Indulás előtt azonban érdemes az interneten is utánanézni az általunk érintett reptereknek, hogy ne érjen bennünket váratlan meglepetés. Jó megoldás lenne erre a World Airport Guide című oldal, ám ez cikkünk írásának pillanatában elérhetetlen volt. 

-JB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

 A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen