A dohányzásnál is veszélyesebbek a mobiltelefonok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Egy világhírű idegsebész a mobiltelefonok által okozott rákos megbetegedések nagymértékű növekedésére hívja fel a világ lakosságának figyelmét, és a sugárzás csökkentésére irányuló azonnali lépések megtételére szólítja fel az ipart.

A dr. Vini Khurana által publikált, mérföldkőnek számító tanulmány óva inti az embereket, hiszen aki tíz évig vagy tovább használ mobiltelefont, az megkétszerezi az agytumor kialakulásának veszélyét.

Az év elején Nagy-Britannia után Franciaország is figyelmeztetett a kézitelefonok kockázataira, különösen gyerekeknél. A két országhoz nemrégiben Németország is csatlakozott, és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a sugárzásveszély csökkentésére szólított fel.

Khurana professzor aggodalmát fejezte ki, hogy amennyiben az iparág és a kormányok nem tesznek azonnali és döntő lépéseket, a rosszindulatú agytumorok előfordulása és az ezekkel kapcsolatos halálesetek száma mostantól kezdve egy évtizeden belül globális szinten emelkedik majd, amikorra már viszont késő lesz közbelépni.

Íme néhány tanács, hogy mit tehetünk a lehető legnagyobb védelem érdekében. Kerüljük a mobiltelefonok használatát; ne hordjuk a mobiltelefont testközelben, amikor nem használjuk; használjunk vezeték nélküli headsetet, mert a vezetékek sugárzást közvetítenek a fej felé.

Érdekesség, hogy a világ egyik legnagyobb biztosítótársaságaként számon tartott Lloyd’s of London nem vállalja a mobiltelefon gyártó cégek dolgozóinak egészségkárosodása elleni biztosítást.