szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint azok a dohányosok, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, fekete, illetve zöld teát csökkenthetik a dohányzás káros hatásait, és a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A kutatók adatai szerint azok a dohányosok, akik sok flavonoid (antioxidáns hatású növényi hatóanyag) tartalmú ételt fogyasztanak, csökkenthetik a tüdőrák kialakulásának esélyét. Ez különösen fontos annak fényében, hogy a tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka általában a dohányzás miatt alakul ki.

A flavonoidok vízben oldódó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású növényi hatóanyagok, amelyek képesek a károsodott szövetek regenerálására. Az egyetem tudósai kutatásuk során 558 tüdőrákos és 837 egészséges ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg. A vizsgálat eredményei szerint a flavonoidokban gazdag táplálkozás védelmet jelenthet a tüdőrákkal szemben.

A flavonoidok közül elsősorban a katekin, a kempferol és a kvercetin fogyasztása ajánlott. A katekin főleg az eperben, valamint a fekete és zöldteában fordul elő, a kempferol a kelbimbó és az alma hatóanyaga, a kvercetin pedig a babfélékben, a hagymában és az almában található meg nagyobb mennyiségben.

A különböző flavonoidok gátolják az angiogenezist, azaz a tumorok érhálózatának kialakulását. A flavonoidok emellett a daganatsejtek programozott sejthalálát (apoptózis) is elősegítik. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságai emellett a dohányzás DNS-re káros hatásait is képesek visszafordítani, ezért a dohányosoknak különösen ajánlott a fogyasztásuk.

Persze a legjobb megoldást a tüdőrák elkerülésére még mindig a dohányzásról való leszokás jelenti, a flavonoidok pontos hatásmechanizmusát pedig további kutatások során fogják feltárni - fogalmaztak a tudósok. 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Miért okoz tüdőrákot a dohányzás?

A sérült DNS kijavításáért felelős egyik fehérje lehet az a láncszem, amely magyarázatot ad arra, miként okoz tüdőrákot a dohányzás - közölték amerikai kutatók.

MTI Plázs

Tüdőrák: egy joint felér húsz cigivel

Egy marihuánás cigaretta elszívása felér húsz rendes cigaretta elfüstölésével a tüdőrák kockázatának szempontjából - mutatták ki új-zélandi kutatók, és arra figyelmeztettek, hogy a marihuánafogyasztás terjedésével ugrásszerűen nőhet a tüdőrákos betegek száma.

MTI Plázs

A tüdőrák oka: kevés a napfény?

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a napfény hiánya és a tüdőrák kialakulása között. A kaliforniai San Diegó-i egyetem tudósai 111 ország és több kontinens adatait lefedő vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, hogy az Egyenlítőtől távolodva kimutathatóan nő a tüdőrákos megbetegedések száma.

Plázs

Tüdőrák-térkép: veszélyeztetett zónák

Huszonöt év alatt megduplázódott, évi 5 ezerről csaknem 10 ezerre nőtt a tüdőrákos megbetegedések száma, amivel Magyarország világelső. A levegő szennyezetségét is okolni lehet a kedvezőtlen tendenciák miatt. De nem ez az egyetlen ok.