szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vajon mit tudnak az idegsebészek a mobiltelefon veszélyeiről, amit, mi laikusok nem? Nemrég három kiváló idegsebész is azt hangoztatta a CNN műsorában, hogy a mobiltelefonokat nem tartják közvetlenül a fülhöz.

„Úgy vélem, hogy elővigyázatosságból érdemes fülhallgatót használni, így távol tarthatjuk a mikrohullámú antennát az agyunktól” – hangsúlyozta Keith Black, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ sebésze. Vini Khurana, az ausztrál egyetem agy- és idegsebész docense, aki nem egyszer bírálta már a mobiltelefonokat, leszögezte: "kihangosító módban használom a készülékem, nem tartom a fülemhez." Végezetül, a CNN orvosi szakértője, Sanjay Gupta, az Emory University Hospital idegsebésze is azt nyilatkozta, hogy Black doktorhoz hasonlóan ő is fülhallgatóval telefonál.

Korszerű mobilok. Legyünk távolságtartók?
© AP
Mindamellett, hogy Edward M. Kennedy massachusettsi szenátornál nemrég gliomát – olyan agydaganatot, amelyért leginkább a mobiltelefonok használatát okolják – diagnosztizáltak, a doktorok megjegyzései végképp felélesztették a gyűrűző vitát a telefonok és a rák között. Ezt a feltételezett összefüggést eddig több szakértő – beleértve az amerikai rákszövetséget (American Cancer Society) is – nagymértékben elutasította. Azonban az elmélet, miszerint a mobiltelefonok agydaganatot okoznak „visszautasítja a hiszékenységet” – fogalmazott Eugene Flamm, a Montefiore Orvosi Központ vezető idegsebésze.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer engedélyezési hatóság (Food and Drug Administration, FDA) 2000 óta készült, három nagy epidemiológiai tanulmánya azt igazolta, hogy semmilyen káros hatás nem mutatható ki. A vezeték nélküli technológia gyártóit és szolgáltatóit tömörítő nemzetközi szervezet (Cellular Telecommunications & Internet Association, CTIA), mint az iparág vezető kereskedelmi csoportja azt nyilatkozta: „a döntő többségű tanulmányok, amelyek tudományos folyóiratokban jelentek meg világszerte, azt mutatják, hogy a vezeték nélküli telefonoknak nincs egészségügyi kockázata.”

Az FDA megjegyezte, mivel a fent említett tanulmányokban a telefonhasználat átlagos időtartama csupán három évre tehető, a kutatások nem adnak választ a hosszú távú kitettség kérdéseire. A kritikusok szerint pedig éppen emiatt hibás a legtöbb vizsgálat, ráadásul egyikben sem tettek különbséget az alkalmi és a folyamatos használat között.

A mobiltelefonok nem ionizáló sugárzást bocsátanak ki, olyan energiahullámokat, amelyek túl gyengék ahhoz, hogy megbontsák a kémiai kötéseket, vagy DNS sérülést idézzenek elő, amely köztudottan a rák egyik kiváltó oka. Nem ismert olyan biológiai mechanizmus, amely felfedné, hogyan vezethet daganat kialakulásához a nem ionizáló sugárzás. De a kételkedő kutatók azt mondják, csak azért, mert a tudomány nem tudja megmagyarázni a folyamatot, még nem jelenti azt, hogy nem is létezik. Az aggodalmak a mobiltelefonok által generált hőre fókuszáltak, és arra a tényre, hogy a rádiófrekvenciákat leginkább a fej és a nyak nyeli el. A legfrissebb tanulmányok, amelyek felvetik a kockázatot, úgy találták, hogy a daganatok leginkább a fejnek azon az oldalán alakulnak ki, ahol a páciens általában a telefonját tartja.

A megfigyelésen alapuló tanulmányok, mint a témával kapcsolatos legtöbb kutatás is, csupán asszociációt (társulást) vélt felfedezni a mobilhasználat és a rák között, mintsem egy okozati összefüggést. Ezek közül a legnagyobb az Interphone vizsgálat, amely egy 13 országra, beleértve Kanadát, Izraelt, és számos európai országot, kiterjedő hatalmas kutatási munka.

Néhány kutatás a tumorok három típusát hozza összefüggésbe a mobiltelefon használattal: ezek a glioma, a fültőmirigyrák, azaz a fül közeli nyálmirigyek daganatos megbetegedése, és a hallóideg-tumor. Mindegyik ritka, így ha a telefon használat növeli is a kockázatot, a rizikó nagyon kicsi marad. Az elmúlt évben az amerikai epidemiológiai szaklap, az American Journal of Epidemiology, közzétett olyan, Izraelből származó adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a mobiltelefont szinte állandóan használók körében 58 százalékkal megnő az esély a fültőmirigy daganat kialakulására. Szintén tavaly, a foglalkozási és környezeti gyógymódok Közép-Európai magazinjában megjelent, 16 tanulmányt alapul vevő svéd elemzés szerint tíz év folyamatos mobilhasználattal megduplázódik a glioma és a hallóideg tumor kockázata.

Néhány doktor szerint a tényleges probléma nem régebbi a mobilhasználóknál, akik felnőttként kezdtek élni a technika adta lehetőségekkel, de a gyerekek, akiknél már most ott lapul a mobil, egy egész életen át tartó kitettséggel szembesülnek. „Egyre több gyerek használ mobiltelefont, ők jóval érintettebbek; az agyuk gyorsan nő, és a koponyáik vékonyabbak” – mondta Paul J. Rosch, a New York Medical College orvostudományi és pszichiátriai klinikai professzora.

Azok számára, akik bármilyen lehetséges kockázattól tartanak, a legegyszerűbb megoldás, ha headsetet használnak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

A dohányzásnál is veszélyesebbek a mobiltelefonok

Egy világhírű idegsebész a mobiltelefonok által okozott rákos megbetegedések nagymértékű növekedésére hívja fel a világ lakosságának figyelmét, és a sugárzás csökkentésére irányuló azonnali lépések megtételére szólítja fel az ipart.

MTI Plázs

Alvászavart okozhat a mobiltelefon

Alvászavarokat okozhat a mobilhasználat - derítették ki svéd és amerikai kutatók egy mobiltársaságok által szponzorált tanulmányban.

Komoly problémákat talált a magyar Euronics áruházak üzemeltetőjénél a felügyelet

Komoly problémákat talált a magyar Euronics áruházak üzemeltetőjénél a felügyelet

Biden nem hisz Trump védőoltásában

Biden nem hisz Trump védőoltásában

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek