Eső és makaróni – milánói ajánló

Eső és makaróni – milánói ajánló

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Médea (27) lassan egy éve él Milánóban, ahol az emberek enni, élni és...

Médea (27) lassan egy éve él Milánóban, ahol az emberek enni, élni és öltözködni szeretnek a legjobban. Megtudtuk tőle, hogy nem feltétlen London a legcsapadékosabb város, és hogy az olasz konnektorok sok bosszúság forrásai.

Mióta vagy ebben a városban?
2007. szeptembere óta.

Mit csinálsz Milánóban?
Tanulok a Bocconi egyetemen.

Meddig maradsz még?
Július közepéig, utána a távol-keletre megyek tanulni, fél évet fogok eltölteni Tajvanban.

Egyedül laksz, van családdal, esetleg barátokkal?
Családnál lakom, hogy a nyelvet és a kultúrát jobban megismerjem és megtanuljam.

Mit szeretsz a legjobban abban , hogy ott laksz?
Mármint a családnál? Azt hogy kedves és nyílt emberek, hogy mindig segítőkészek, és hogy nyitottak arra, hogy megosszák veled a kultúrájukat, és az életüket. Hogy Milánóban mit szeretek? Úgy érzem, itt tudnak élni az emberek. Nyíltak vidámak, nem stresszelik magukat. Vacsora előtt egy „Aperitivo”, vacsora után egy kis séta...

Mit szeretsz a legkevésbé ott?
Hogy rengeteget esik az eső... Ráadásul elég nagy a drágaság: ami a kirakatban van, azt nem biztos, hogy megengedheted magadnak (egy ruha 2-300 euró egy jobb butikban). De itt jól KELL öltözködni, hiszen mindenki ad magára, az idős nénitől kezdve a kisgyerekekig. Emellett a forgalom nem épp emberbarát, de motorral egész elviselhető.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
A város, a Liszt Ferenc tér a barátaimmal. Főleg ők hiányoznak. A kedvenc jazz bárom vasárnap esténként, és persze elsősorban a családom, és a kutyáim.

Szerinted miért érdemes ebbe a városba utazni turistaként?
Hát... a város szép, de mégsem egy kifejezett turisztikai célpont. Bár a divathetet lehet, hogy ajánlanám, akkor ugyanis fejetetejére áll itt minden. Ezen kívül? A Dóm tér lélegzetelállító, a szórakozóhelyek nagyon jók, az olasz fiúk épp olyan sármosak itt is, mint délen, sőt, még angolul is tudnak, ha netán döcögne az olaszunk. A kávé isteni, több fapados járat is hip-hop iderepít fillérekért, és innen közel van minden: a hegyek síelésre, a tengerpart fürdőzésre, vagy épp a romantikus kisvárosok, a Gardató... Lombardia gyönyörű, kultúrában gazdag, és itt gyártják a legfinomabb szalámit, sonkát, és sajtot szerintem.

Mi az, amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató barátnak, ismerősnek?
A Dóm teret, a Scalat, a divatnegyedet a Naviglit... de mint mondtam, nem klasszikus turista város Milánó. Így elvinném egy kisvárosba is, hogy lássa az igazi olasz romantika gyökereit.

Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
Aperitivo – ez egy ital, vacsora előtt, csemegével. Lóhús Mantovában egy kisvendéglőben, egy helyi fesztivál a környező falukban, mint legutóbb Biassonoban, ilyen helyeken leírhatatlan a hangulat. Vagy a karácsonyi vásár a Fiérán: a világ összes tájáról vannak kiállítók, én magam két napig jártam pultról pultra, de nem tudtam mindent megnézni, pedig igyekeztem.

Mi az, amit nem érdemes megnézni, hiába benne van az útikönyvekben?
Hát nem tudom, nem sokat olvasom az útikönyvet, de mondjuk, itt van egy vár, csak úgy hívják Castello. Számomra nem nyújtott sokat, bár a kiállítására nem mentem el.

A lakóhelyed környékén (mondjuk 30-50 km-es körzetben) milyen látnivalókat ajánlanál?
Monsai palotát és a Monsai ringet. Be lehet menni szombatonként, és ha nem valami neves verseny van, akkor lehet nézni a Porshe-kat, Ferrarikat, ahogy versenyeznek... nem rossz szombat délutáni program.

Van-e kedvenc kávézód, éttermed, szórakozóhelyed? Milyenek?

Van.  De nem hiszem, hogy egy magyar, aki otthonról idecsöppen, rögtön megértené. Itt párnákon ülsz a Dóm tér szomszédságában, a járdán. Bentről keddenként élő jazz szól, és az utca megtelik öltönyös olaszokkal. Az ital áráért svédasztalról csipegethetsz aperitivót. És itt veszne el hazánk fia! Ugyanis nem illik túl sokat enni, csak épp annyit, hogy egy félórás csevely alatt megkóstolhasd a helyi szalámit, a rikottát, a mozzarellát paradicsommal és oreganóval... Szóval a nagyközönségnek inkább a Dóm téren a Rinascente tetején lévő kávézót, éttermet ajánlom. Nem olcsó, de a látvány megfizethetetlen. A Dóm tetejét látni 10 méternyi távolságból: a márványcsipkéket, a vízköpőket - egy igazi olasz cappuccino társaságában (4,5 euróért, ha leülünk).

Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk felétek?
Szerintem itt is csak az van, amire otthon is figyel az ember. Persze vannak zsebesek, de hol nem? Néhány fekete srác elég rámenősen tukmálja ránk a karkötőjét, könyvét... de lerázhatóak. Viszont ernyő mindig legyen nálunk. Nem értem, miért mondják Londonra, hogy esős, itt az elmúlt hetekben más sem történik, csak zuhog.

Mire készüljön fel egy magyar turista, aki odalátogat? Mivel lehet problémánk?
A konnektorral! Az olaszoknak nem a szokványos konnektor csatlakozójuk van sajnos, de 1,5 euróért ez áthidalható. Drágaságra készüljünk, bár a metrójegy csak 1 euró, és a felszínen is érvényes 75 percig. Vízum nekünk nem kell, sőt már útlevél sem. A fapadosokra érdemes korán jegyet venni. A külső repterekről pedig buszok visznek be a belvárosba 8 euróért.

Te hová szeretnél elutazni?
Most távol-kelet a cél, és lehet, hogy egy év lesz belőle (tanulás majd munka), de lassan Dél-Amerikát is meg szeretném nézni. Remélem, pár éven belül az is belefér.

-p-

Hozzászólások