szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Mikor érkeztél Norvégiába?2006.

Mikor érkeztél Norvégiába?
2006. szeptemberének elején érkeztem, egy évet töltöttem itt, mielőtt Afrikába utaztam volna. Mozambikból februárban - fél év után – kerültem vissza Norvégiába, majd Indiában töltöttem egy hónapot, ezt követően Angliában voltam egy rövidebb ideig. Most éppen megint Afrikában vagyok, de augusztusban még pár napot el fogok tölteni a norvég fjordok között, mielőtt hazatérek Magyarországra.


Milyen volt egy norvég kisvárosban élni?
Nem igazán nevezném városnak azt a helyet, ahol éltem, valójában a legközelebbi település (Oyer) is egy kis falucska, 15 km-re északra Lillehammertől.

Egyedül laktál, többen van családdal?
A lakóhelyünk az NGO egyik iskolája (DRH-Norway) volt, ahol önkéntesek vesznek részt egy fél éves képzésben, mely fejlődő országokban való fél éves önkéntes munkára készít fel.

Mit csináltál ott?
Én is ebben a programban veszek részt, ami számomra lassan a végéhez közeledik. Az iskola egy hotellel együttműködve üzemel, a hoteltől béreljük az épületet és a többi diákkal, tanárral lakunk együtt.

Mit szerettél benne a legjobban?
Leszámítva magát a képzést, és a célt, hogy különböző kontinenseken dolgozzunk, az egyik legfantasztikusabb dolog a természet közelsége (a legközelebbi falu 18 km-re fekszik), teljesen elszigetelten, a csodálatos skandináv erdők, hegyek szívében élünk. 

Mit szerettél a legkevésbé ott?
Persze vannak hátrányai is ennek az életnek, néha hiányzik a város zsongása, kulturális programok, a „normális, átlagos életvitel”.


Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
Magyarországról a legjobban a családom és az otthoni barátaim hiányoznak, de gondolom ez természetes. Amikor hosszabb időt magyarok nélkül töltök (pl. Afrikában), akkor a nyelvünk is hiányzik, de itt az iskolában mindig vannak magyarok, így ez a probléma nem probléma.

Szerinted miért érdemes ebbe a városba utazni turistaként?
Az ideutazás indokaként egyértelműen a norvég természetet említeném, teljesen egyedülálló Európában.

Mi az, amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató barátnak, ismerősnek?
Amit mindenképp megmutatnék az idelátogató barátaimnak, az a környék erdői, az olimpiai sport-központ Lillehammerben, az eldugott hegyi folyók, amelyeken végig lehet kenuzni, illetve a Joutenheimen nemzeti park a hatalmas hegyekkel, édesvizű fjordokkal.

Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?

Bár ide vonatkozó útikönyvet nem olvastam, de nem tartom valószínűnek, hogy a lillehammeri síugró sánc közelében található kis erdei sétaútvonal, a vízesések, a romantikus fa hidacskák említve lennének. Illetve a fennsík, ahol lakunk - mellesleg télen Norvégia leghosszabb sífutó pályarendszere is itt rejtőzik - mindenképp megér egy látogatást. A helyieket kérdezve hegyi utakon 50-100 kilométert vezetve egészen eldugott helyekre juthatunk, ahol nagy eséllyel leshetünk meg jávorszarvasokat.

Mi az, amit nem érdemes megnézni, hiába van benne az útikönyvekben?
A közeli faluban található Lilleputhammer, egy miniatűr méretű játékváros, amit igaz ugyan, hogy kívülről láttam csak, de igazi pénzcsináló turistacsalogatónak tűnik. Persze mindenkinek más az ízlése, nekem sokat kellene fizetniük, hogy bemenjek.

A lakóhelyed környékén (mondjuk 30-50 km-es körzetben) milyen látnivalókat ajánlanál?
A fent említetteken túl érdemes meglátogatni a Közlekedési Múzeumot szintén Oyer közelében, ahol Norvégia leghíresebb útjáról, az E6-ról láthatunk sok érdekességet. Amúgy az E6 (mely egyes helyeken szűk kanyonban felgyorsuló, máshol tóvá szelídülő folyó mentén fut sok száz kilométeren át) mentén rengeteg látnivalót találunk.

©


Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk felétek?
Norvégia az egyik legbiztonságosabb ország ahol életemben megfordultam, Talán Oslo az egyetlen hely, ahol bárminemű veszély fenyegethet egy turistát. Szinte mindenki beszél angolul, így a kommunikáció is sokkal egyszerűbb a helyiekkel. Az egyetlen veszélyt az árak jelentik, amelyek sokszor elképesztők, különösen magyar pénztárcának, bár azért itt is lehet találni költségtakarékos megoldásokat. Például a sátrazás az egész ország területén engedélyezett, amennyiben nem vagy 100 méternél közelebb bármilyen lakóépülethez...

Mire készüljön fel egy magyar turista, aki odalátogat?
A pénznem Norvég Korona (körülbelül 1 NOK = 31 HUF). Vízumra nincs szüksége a magyar turistának, és a legtöbb praktikus szempontból átlagos európai viszonyokra készülhetünk fel. 

Te hová szeretnél még elutazni?
Mindenhová...

-p-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak

Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet