szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kövér kismamák a normál testsúlyúakhoz képest gyakrabban szorulnak császármetszésre, de ez talán elkerülhető koleszterincsökkentő gyógyszer szedésével. Az érdekes lehetőséget egy előadásban angol kutatók vetették fel.

Sue Wray professzor asszony évek óta foglalkozik a terhesség és szülés kérdéseivel. Munkacsoportja 4 ezer várandós asszony vizsgálata alapján azt találta, hogy az elhízott terhesek közül minden ötödiknél a szülés császármetszés útján történik. Ez négyszerese a normál testsúlyú kismamák esetén szükséges beavatkozásnak. 
 
A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi a magyarázata annak, hogy a túlsúlyos fiatal terheseknél a szülés megindulását követően az anyaméh összehúzódó képessége gyakran olyan gyenge, hogy a szülés folyamata nem tud természetes úton lezajlani. A szülést vezető orvos ezért ilyenkor a baba és az édesanya érdekében kényszerül a császármetszésre. 

Wray és munkatársai azt is tapasztalták, hogy a kövér kismamák a szülés után kétszer olyan gyakran szenvedtek súlyos, vérzéses szövődményeket is, mint azok az asszonyok, akik nem híztak el a terhesség során. Ez ugyancsak annak következménye volt, hogy a méh izomzata és az erek a baba megszületése után sem húzódtak össze olyan erélyesen, hogy ne következzék be vérzés. 
 
Az orvosok a császármetszés során szövetmintákat is kaptak az anyaméhből, és ezeket az izomrostokat igen részletesen tanulmányozták. Kiderült, hogy az ilyen méhizomzat sokkal gyengébben működik, mint általában az anyaméhből származó izom. Azt találták, hogy a kövér terhes asszonyok méhizomzatába nem került elégséges kalciumion ahhoz, hogy az anyaméh gyorsan és erősen összehúzódjon. 
 
Föltételezésük szerint ennek oka az, hogy ezeknek a fiatal asszonyoknak igen magas a vérkoleszterinszintjük és ez akadályozza meg az izomösszehúzódáshoz szükséges kalcium bejutását a sejtekbe. Wray fölvetette, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban az ilyen túlsúlyos kismamák koleszterincsökkentő tablettát szedhetnének és ezzel csökkenthetnék a császármetszés gyakoriságát. 

Megkérdezett szülészek véleménye viszont az, hogy a vérkoleszterin emelkedése a terhességgel törvényszerűen együttjáró jelenség és valószínűleg szükség van rá a baba fejlődéséhez. A koleszterincsökkentők szedésének esetleg több kára volna, mint haszna.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy