szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kevesebb mint egy évtized alatt megduplázódtak a szexuális úton átadható fertőzések (STI) a 45 év fölötti britek körében. Az internetes találkák, valamint az erekciót segítő szerek tehetők részben felelőssé a tendenciáért.

A brit kormányzati egészségvédelmi ügynökség kutatói azon páciensek adatait nézték át, akik 1996 és 2003 között Anglia középső részének 19, szexuális egészséggel foglalkozó klinikáján megjelentek. A páciensek túlnyomó többsége fiatal volt, ám a 45 év fölöttiek száma emelkedett feltűnőbben. 1996-ban 344 személynél, 2003-ban pedig már 780-nál diagnosztizáltak STI-t az utóbbiak között, ami 127 százalékos emelkedés.
 
A férfiaknál az 55-59 éves korosztályban találták a legnagyobb valószínűséget legalább egy STI-re, a nőknél pedig a 45-54 éves korcsoportban. A leggyakrabban diagnosztizált STI-k között a genitális szemölcsök, a genitális herpesz, a chlamydia, a gonorrea (tripper) és a szifilisz voltak. A 45 évnél fiatalabb korosztályban is jelentősen emelkedett a szexuális úton terjedő fertőzések száma: 97 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban ebben az angliai körzetben.
 
A jelentés szerint részben a társadalmi és viselkedési minták változása felelős azért, hogy a nem kívánt terhesség kockázatának elmúltával a szexuálisan aktív britek nem használnak óvszert.
 
Magyarországon az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 2008 első negyedévében a chlamydiás esetek száma csökkent, a gonorrea nem változott lényegesen, az újonnan regisztrált szifiliszes páciensek száma viszont 60 százalékkal emelkedett. A genitális herpesz és szemölcs nem jelentésköteles, ám a szakorvosok az esetek számának emelkedését tapasztalják. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Megtalálták a HPV vírus gyenge pontját

A legtöbb méhnyakrákos megbetegedésért felelős vírus egyik komoly gyengeségét tárták fel nemrég kutatók, így új távlatok nyíltak a betegség kezelésében.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

HPV: „felelőtlenség ebben meghalni”

Egyetlen nőnek sem lenne szabad meghalnia méhnyakrákban, ennek ellenére az évente több mint ezer új beteg csaknem fele a kór áldozata lesz Magyarországon. A rosszindulatú sejtburjánzást okozó vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazása. Egyik sem népszerű. Az okokat csak találgatni lehet.

MTI Plázs

HPV: megelőzhető a halálos kór

A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a világon. Magyarországon évente több mint ezer új esetet fedeznek fel, s ebből félszáz halállal végződik, pedig rendszeres szűréssel megelőzhető a betegség.

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket