szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fagyasztott embrióból született babák súlya nagyobb, a születési rendellenességek kockázata pedig nem magasabb náluk, s legalább annyira egészségesek, mint friss embrióból fogant társaik - számoltak be dán kutatók eredményeikről az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság konferenciáján.

Az embriók lefagyasztásával elkerülhető, hogy a nőknek többször át kelljen esniük azon a folyamaton, amelynek során érésre késztetik és kinyerik petesejtjeiket. 
 
A koppenhágai egyetem kutatói megvizsgálták mind az 1267 gyereket, akik 1995 és 2006 között fagyasztott embrióból születtek Dániában, és összehasonlították őket azzal a mintegy 18 ezer gyerekkel, akik ugyanezen időszakban friss embrió beültetésével fogantak. 

A dán nemzeti regiszterből származó adatok azt mutatták, hogy a fagyasztott embrióból született bébik átlagos születési súlya mintegy 200 grammal nagyobb volt, koraszülés és kis súllyal születés ritkábban történt - közölte az Anja Pinborg által vezetett kutatócsoport. 
 
Nem találtak több születési rendellenességet a fagyasztott embrióból születettek közt, sőt kevesebben kerültek közülük az újszülött intenzív osztályra. A néhol jobb egészségügyi adatokat azzal magyarázzák az eddigi legnagyobb ilyen összehasonlító vizsgálatot lefolytató kutatók, hogy a fagyasztási eljárást vélhetően csak a legerősebb embriók élték túl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Lombikbébi-program: nem lesz több ikerterhesség

Eddig az orvosok nem tudták megjósolni, hogy a megtermékenyített petesejtekből kifejlődő embriók közül melyik a legéletképesebb, most műszeres vizsgálat segítségével pontosan megállapítható - olvasható a Yale Egyetem honlapján.

MTI Plázs

Rákot okozhat a lombikprogram?

"Aki utánanéz a mellrák rizikófaktorainak, rögtön ott találja a kockázati tényezők között a hormonszint hirtelen megváltozását. Márpedig a hormonszint mesterséges megemelése az in vitro fertilizáció (lombikbébiprogram) első szakaszának egyik fő eleme" - olvasható az Éva magazin csütörtökön megjelenő számában, amely több cikkében foglalkozik a mellrákkal.

hvg.hu Plázs

Lombikbébi egyedülálló módon

Magyarországon eddig nem volt gyakorlat egy időben, egy helyen a petesejt leszívása és az azonnali szövettani vizsgálattal egybekötött herebiopszia.

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban