Megduplázhatjuk a leadott kilókat, ha naplót vezetünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A táplálkozási napló vezetése akár meg is duplázhatja a leadott kilók számát, ezért különösen hasznos lehet fogyókúrázóknak és túlsúlyosoknak. A részletes kutatás az American Journal of Preventive Medicine című szaklap augusztusi számában jelenik meg.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet által szponzorált kutatásban igen nagy arányban vettek részt afro-amerikai önkéntesek (44 százalékban). Az afro-amerikaiaknak genetikai tényezők miatt nagyobb az esélyük a túlsúly, a cukorbetegség, valamint a különböző szívbetegségek kialakulására. A mostani kutatás során az afro-amerikai résztvevőknek átlagosan négy kilót sikerült leadniuk, ami jóval több, mint az ezt megelőző kutatások során leadott súlyfelesleg.

Úgy tűnik, a táplálkozási napló igen hasznos a túlsúllyal küzdő esetében - nyilatkozta Jack Hollis, a Kaiser Permanente kutató. Azok, akik vezették a táplálkozási naplójukat, átlagosan kétszer annyit adtak le, mint azok, akik nem törődtek a naplóvezetéssel. Úgy tűnik az, ha leírjuk, mit ettünk, arra ösztönöz, hogy kevesebbet együnk, vagy legalábbis olyan dolgokat, amelyekben kevesebb a kalória.

A táplálkozási napló vezetése mellett a résztvevők étkezési tanácsadáson is részt vettek, valamint gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, magas rost-, és alacsony zsírtartalmú diétát követtek. A táplálkozási szokások megváltoztatásán kívül életmódbeli változásokat is eszközöltek, így mindenkinek kötelező volt a rendszeres testmozgás. Fél évvel később a páciensek legnagyobb része jelentős súlyvesztésről számolhatott be. A résztvevők közel kétharmadának (69 százalék) sikerült legalább négy kilót leadnia.

Az amerikaiak több mint kétharmada túlsúlyos vagy kórosan kövér. Ha mindannyian leadnának csupán négy kilót, ahogy a mostani kutatásban részt vevők tették, azonnal érezhetnék a fogyás jótékony hatásait, és csökkenne az esélyük az olyan életveszélyes betegségekre, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, vagy a cukorbetegség - nyilatkozta Victor Stevens, a Kaiser Permanente kutatója.

A táplálkozási napló vezetésével nagyon jó eredményeket lehet elérni, hiszen így nagyobb rálátásunk van étkezési szokásainkra, s nagyobb esélyünk is azok megváltoztatására - nyilatkozta Keith Bachman. Mindennap hallhatjuk a túlsúlyos betegektől, ahogy panaszkodnak, hogy nem tudnak lefogyni. A mostani kutatás azonban bebizonyította, hogy csak a megfelelő módszer és eszköz szükséges a fogyáshoz. A táplálkozási napló vezetése pedig jó kezdet lehet mindenki számára.