szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyógyszerészek kezdik felismerni, hogy egyre nagyobb szerepet vállalhatnak az egészséges testsúly elérésének népszerűsítésében. Az európai gyógyszerészek - magyarországi kollégáikkal megegyezően - 96 százaléka úgy gondolja, hogy helyzetükből adódóan, tanácsadással és támogatással sikeresen segíthetik a súlyproblémákkal küzdőket.

Genfben idén 16. alkalommal rendezték meg az európai obezitás (túlsúly és elhízási) konferenciát, (European Conference of Obesity, ECO) ahol egyebek között a résztvevők megvitatták a gyógyszertárak jövőbeni szerepét az elhízás elleni küzdelem terén. A szakértők álláspontja szerint ezt a komoly közegészségügyi problémát csakis összefogással és együttes erővel lehet megoldani.

Európában a felnőttek több mint fele túlsúlyos (400 milliónyian) és több mint 16 százalékuk kövér (130 milliónyian). Azok 70 százaléka, akik túlsúlyosnak tartják magukat, az elmúlt 3 évben is hasonlóan éreztek. 

A közelmúlt felmérései alapján egyértelműen látszik, hogy a gyógyszerészek, helyzetükből adódóan, hatékonyan támogathatják a súlyproblémákkal küzdő embereket. A megkérdezett patikusok 92 százaléka úgy véli, életmódváltással kapcsolatos tanácsadást kellene nyújtania, míg 90 százalékuk az egészséges táplálkozásról beszélne. 74 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy fogyókúrás készítményekkel kapcsolatban is tanácsot kellene adnia. A kutatások alátámasztották, hogy az életmódváltás támogatása növeli a sikeres fogyókúra esélyét.

Számos dolgot át lehet venni a közegészségügy egyéb területeiről. Ott van például a dohányzásról való leszokás: a gyógyszerészek több ezer embernek segítettek az életmódváltásban, ezáltal hozzájárultak az emberek általános egészségének javulásához. Ráadásul a szükséges szakértelemmel is rendelkeznek - hangoztatták a szekemberek.

Stephan Rossner professzor (az Obezitás Kutatási Program vezetője, Luddinge Kórház, Stockholm – Svédország, az IASO (Túlsúly és Elhízást Kutató Nemzetközi Szövetség) korábbi elnöke azt szorgalmazta, hogy a túlsúllyal és elhízással foglalkozó szakemberek vegyék figyelembe a nemzetközi, Európán kívüli tapasztalatokat is.

Magyarországon az elhízás népbetegség, a dohányzás után a második legjelentősebb megelőzhető halálok. A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos, 10-15 százaléka elhízott. Az adatok folyamatosan változnak, sajnos nem az eredményes irányba, vagyis a lakosság egyre hízik. A magyar női lakosság kb. 27,9 százaléka túlsúlyos és 20,4 százaléka elhízott, a férfiak kb. 38,3 százaléka túlsúlyos és 18,4 százaléka elhízott. Sajnálatos módon a gyermekkori elhízás gyakorisága is mintegy 15 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Fogyókúra: miért nélkülözhetetlen a szénhidrát?

Az elhízás világszerte fokozódó mértéke miatt a szénhidrátok étrendünkben betöltött szerepének megítélése rendkívül ellentmondásos. Összegyűjtöttünk néhány tényt a nélkülözhetetlen szénhidrátokról.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Fogyókúrák: milyen betegségeket szedhetünk össze?

Az ideális testsúly nem csupán esztétikai kérdés, egészségünk szempontjából sem mindegy, mekkora zsírréteg van rajtunk. De az sem, milyen módszerekkel érjük el, illetve tartjuk fenn a kívánt formát. Az önsanyargatás következményeit vizsgáljuk szakember segítségével.

MTI Plázs

Melyik fogyókúra a legegészségesebb?

A legtöbben azt hiszik, hogy a fogyókúra csak azért kell, hogy újra beleférjünk a ruhánkba, csinosabbak legyünk a strandon, de Yunsheng Ma amerikai kutató és munkacsoportja arra volt kíváncsi, hogy a különböző, népszerű fogyókúrák közül melyik a legalkalmasabb a szívbetegségek megelőzésére.

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?