Felfedte titkát a fagyasztott Ebola-vírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kaliforniai kutatóknak sikerült megfagyasztaniuk az Ebola-vírust és felvételeket készíteniük tüskéjéről, amelyet a sejtek megfertőzésére használ. A kutatók reményei szerint ezzel a felfedezéssel közelebb kerülhetnek a halálos kórokozó elleni vakcina vagy kezelési mód kifejlesztéséhez.

A La Jollában működő Scripps Kutatóintézet munkatársainak birtokában van egy kép az Ebola úgynevezett tüskefehérjéjéről, amelyhez hasonlót sok vírus használ arra, hogy bejusson a megfertőzött sejtbe. "Az Ebola tüskefehérjéje rejtve van, ami megmagyarázhatja, miért ennyire halálos a vírus. Emberi szénhidrátokkal palástolja el magát" - mondta Erica Ollmann Saphire, a kutatás vezetője. Hozzátette: három-négy pici darabja azonban fedetlen a fehérjének, és ezek gyógyszer- vagy vakcinacélpontként használhatók a jövőben. 

Az Ebola vírusos vérzéses lázat idéz elő. A megfertőzöttek körében jellemzően igen nagy a halálozási arány, 50 és 90 százalék között mozog. A vírus testváladékokkal (például nyál, vér), vagy a fertőzött emberrel való közvetlen fizikai kontaktus útján, valamint köhögéssel, tüsszentéssel terjed. 
 
A kutatók régóta dolgoznak az Ebola kezelési módjának kidolgozásán. Ollmann Saphire elmondta: évekig tartott kristályos állapotba hozni a vírust, hogy felvétel készülhessen róla. Az eljáráshoz egy olyan antitestet használtak fel a kutatók, amelyet az 1995-ös zairei járvány egyik túlélőjének csontvelőjéből sikerült elkülöníteni. 
 
A tüskefehérjének két alegysége van, amelyek egymást burkolják be furcsa módon kölcsönösen - írják a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban megjelent közleményükben. Mindezt pedig még a szénhidrátok ernyője fedi el. Az Ebola vírus legyőzésében kizárólag ez a tüskefehérje lehet a kutatók célpontja.