szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Siemensnek ez a típusa lehetővé teszi a közlekedést az európai...

©

A Siemensnek ez a típusa lehetővé teszi a közlekedést az európai határokon át, a különböző országok eltérő vasúti áramrendszerei ellenére. Az alapmozdonyt különleges rendszer-csomagokkal adaptálják az eltérő vasúti hálózatokhoz (jelenleg ötféle feszültséget alkalmaznak ezekben) így elmaradhat az időrabló mozdonycsere az államhatárokon, amely a vasúti teherszállítás versenyképességét is hátrányosan befolyásolja a közúti (kamionos) teherszállítással szemben. Amúgy a mozdony joggal viseli a -sprinter utónevet, hiszen a 2006 szeptemberében elért 357 km/ó sebessége világrekordnak számít.

Az Eurosprinter alapmozdony a mozdonytestből (a "kaszni"-ból), a forgózsámolyokból és a motorokból áll. Minden egyéb komponenst (beleértve a feszültség-ellátás és a vonatbiztosítás rendszereit) a megrendelő választhat ki attól függően, hogy a mozdonynak milyen országokban kell közlekednie. Az Eurosprinternek ez a moduláris koncepciója azzal az előnnyel jár, hogy a fejlesztési költségek alacsonyabbak, és az ár vonzóbb lehet. Eddig a Siemens a következő ország-specifikus változatokat fejlesztette ki: Németország, Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Csehország és Magyarország. A Bécs- Prága-Berlin vonalon eddig három mozdonycsere volt szükséges, tekintve, hogy Csehországon belül is két különféle feszültségrendszer van. Az ehhez alkalmazkodó változatú Eurosprinterrel a menetidő 40-50 perccel lesz rövidebb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Megszűnő MÁV vonalak

Tizenhat vasúti szárnyvonalon szabad utat adtak a személyszállító vonatok...

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak