Rákszűrés: vitatja az ÁSZ-jelentést a tárca

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az egészségügyi tárca több ponton vitatja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését, de tervezi a rákszűrő-rendszer átalakítását - áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

A hátrányos helyzetű kistérségek szűrésének biztosítása érdekében új szűrőbuszokat állítanak munkába - írta a tárca. Új szűrési protokollokat vezetnek be: a méhnyakrák- és emlőszűrés mellett elindítják a vastagbél-, a szájüregi és a bőrgyógyászati szűréseket is. A háziorvosokat pedig ösztönzőrendszer kialakításával vonják be a szűrési rendszerbe.
 
A Népszabadság szerdai számában írt arról, hogy az ÁSZ jelentése csaknem minden ponton elmarasztalta a 2002-ben indult szűrőrendszert, megállapítva, hogy annak céljai biztosan nem teljesülnek. A jelentés szól például az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, a nem hiteles adatokról, a vizsgálatokra kijelölt helyek minőségi problémáiról, az egészségügyi tárca elmaradt intézkedéseiről, illetve a tervezettől messze elmaradt részvételi arányról.
 
Az Állami Számvevőszék összességében azt állapította meg, hogy a szűrésekre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvető átalakításra szorul. A legnagyobb kudarcnak sokan azt tartják - maga az ÁSZ is -, hogy leállt a vastag- és végbéldaganatok szűrése, miközben évente ötezer ember hal meg ebben a betegségben - olvasható a lapban.
 
Mint a tárca reagálásában írta, nem minősíthető rosszabbnak például a hazai méhnyak-szűrővizsgálati rendszer az európainál pusztán azért, mert nálunk a szűrést orvos végzi, míg a nemzetközi gyakorlat szerint szakdolgozó, azaz védőnő. Megemlítik, hogy a védőnői mintaprogram kapcsán a védőnőket új feladatokba vonták be, az emlő- és méhnyakrák-szűréseket pedig országosan egyszerre vezették be, ami példa nélküli.
 
Egyáltalán nem biztos az sem - olvasható a tárca közleményében -, hogy az emlő- és méhnyakrák-szűrés esetében az arány messze elmaradt a tervezettől, hiszen nagyon sokan nem a szervezett szűrésen vesznek részt, hanem más intézménynél vagy magánorvosnál végeztetik el a vizsgálatot. Utóbbi két esetben azonban a vizsgálat ténye nem jut el az ÁNTSZ-hez a "szűkre szabott" uniós adatvédelmi szabályok miatt.
 
A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy már 2006-ban megszüntette az ÁSZ által kifogásolt finanszírozási korlátokat a szűréseket követő kezeléseknél, valamint a daganatos betegek kezelésének sincs tvk-ja (teljesítményvolumen-korlát).
 
Az onkológiai területen megtörtént a centrumok kijelölése - olvasható a közleményben. Uniós forrásokból összesen 14 milliárd forint támogatást fordítanak a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítására, továbbá ősszel írják ki az ezzel kapcsolatos pályázatot, 7 milliárd forint értékben.