szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Légrádi Márk, a terv ötletgazdája és két társa, Kézdi...

©

Légrádi Márk, a terv ötletgazdája és két társa, Kézdi Réka és Szilágyi Krisztina szeptember 21-re tervezte az indulást, amit a hajó technikai és biztonsági felkészítése miatt két héttel későbbi időpontra halasztottak. A fiatalok szeptember első felében találták meg a megfelelő hajót, egy Beneteau First 40.7 típusú vitorlást. Ahhoz azonban, hogy a hajó biztonságos otthonuk legyen, a fedélzeten és a kabinokban is el kell végezni bizonyos biztonsági és egyéb átalakításokat.
   
"A legfontosabb teendő a hajó elektromos rendszerének beüzemelése, ami összefügg az út célkitűzéseivel is. Az expedíció legfontosabb kommunikációs célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a környezettudatos magatartás fontosságára, így a hajón mi sem fogunk motort használni. Elektromos áramot a nap, a szél és haladásunk energiájából fogunk nyerni, amihez azonban a hajó teljes elektromos rendszerének átalakítása szükséges" - tudatták az MTI-vel a "földkerülők".
   
Az út másik célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a fogyatékkal élők ugyanúgy képesek részt venni és helytállni egy ilyen nagyszabású vállalkozásban, mint ép társaik. A földkerülésen a két ép fiatal, Szilágyi Krisztina és Légrádi Márk mellett a mozgássérült Kézdi Réka is részt vesz, aki 1992 óta vitorlázik.
   
Légrádi Márk 17 éve foglalkozik vitorlásoktatással, mindkét lány a tanítványa. Kézdi Rékával a Balatonon már kipróbálta milyen kikötés nélkül vitorlázni, 25 napot töltöttek a tavon júliusban. Szilágyi Krisztina később csatlakozott a kétfős csapathoz, bár korábban is dolgozott velük, hiszen ő látta el a kommunikációs feladatokat.
   
Légrádi Márk szerint ha jól tudnak haladni, 160 nap alatt meg tudják kerülni a Földet kikötés nélkül.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén