szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Tengeri mérföldek ezrei, tomboló viharok és számos ismeretlen veszély...

Tengeri mérföldek ezrei, tomboló viharok és számos ismeretlen veszély várnak rájuk. Akárcsak egykor Ferdinand Magellán (1480-1521), úgy vágnak neki berlini diákok vasárnap a Föld kalandos körülhajózásának.
Tizenhét méter hosszú nyílt tengeri jachtjukkal, a Walross (Rozmár) IV-el Hamburgból elindulva akarnak másfél év alatt előbb - csaknem úgy mint Kolumbusz Kristóf (1451-1506) - az Atlanti-óceánon és a Karibi-tengeren át vitorlázni. Azután a Csendes-óceánon keresztül egészen Ázsiáig, hogy 2008 nyarán ott lehessenek Pekingben az Olimpiai Játékokon.

A diákok egyike, a 29 éves Rolf Exner számára különösen nagy kihívás lesz a Föld körülhajózása, mivel eddig még nem tartózkodott két hétnél hosszabb ideig nyílt tengeren.
"Hihetetlenül izgalmasnak tartom mindazt, ami rám vár. Az embernek a szűk fülkéjén kívül nincs is magánélete, ami hosszú időn át kissé nehéznek bizonyulhat" - mondta Exner, aki még csak öt éve vitorlázik. Igazi félelmet azonban nem érez a nürnbergi születésű fiatalember sem nagy bálnáktól, sem tomboló viharoktól vagy a víz szintje alatt sodródó hajóroncsoktól. A vitorlás egészen új és a legkorszerűbb technikával látták el.

A berlini Akadémiai Vitorlás Egyesületnél (ASV) soha nem merült még fel komolyabb probléma. Az előző nyílt tengeri vitorlással, a Walross-III.-al végtére is semmi probléma nem merült fel. Megtett 245 000 tengeri mérföldet és mindössze egyetlen kartörés fordult elő útközben.

Az ASV, amelynek jelenleg háromszáz tagja van, 120 éves múltra tekinthet vissza és nagy tapasztalatokat szerzett, számtalan regatta, Anglia körülhajózása, több átkelés az Atlanti-óceánon és 1981/82-ben a Föld körülhajózása szerepelnek teljesítményei között. Az egyesület több hajóval is rendelkezik és két és fél évvel ezelőtt határozták el a tagok, hogy megépítik Berlin legnagyobb nyílt tengeri jachtját, a Walross-IV.-et.

A Föld körülvitorlázása ennek a hajónak első útja lesz. Ezért az egyesület tagjai több hetes szakaszokra osztották fel a másfél éves utat, hogy lehetőleg minél többeknek legyen lehetőségük egy ideig részt venni az utazáson. A 2009 februárra tervezett németországi hazatérésig kereken száz diáknak és egykori ASV tagnak lesz alkalma tízfős csoportokban a vitorláson tartózkodni. Valamennyien ugyan önellátók lesznek a fedélzeten, de azért az utazás így sem lesz valami olcsó a többségnek. Összesen mintegy 100 ezer euróba kerülnek csak a repülőjegyek a start és a végállomás helyére.

A leghosszabb ideig Exner tartózkodik majd a vitorláson. Nemrég fejezte be építőmesteri tanulmányait és főleg azoknak a nyugodt pillanatoknak örül, amikor szinte mozdulatlanul siklik majd a vitorlás a köd borította nyugodt vízfelszínen.

Nyolc hónap azonban neki is elég lesz. Ezért amikor a hajó legénysége jövő nyáron Berlin követeként megérkezik Pekingbe a Nyári Olimpiai Játékokra, Exner befejezi maratoni hajózását, amelynek költségeit megtakarított pénzéből fizette ki. Az Olimpia befejeztével a transzszibériai vasúttal lassan visszatér a civilizációba és jövő szeptemberben már ismét Berlinben lesz. Akkor aztán sürgősen munka után néz és barátnőjével együtt elgondolkodik a családalapítás lehetőségéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között