szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Régi ellenségünk, az influenza új, még csúnyább arcát mutatja az idén kezdődő szezonban - hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián.

Az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú. Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a "veszélyeztetett csoportokba" tartozók.
   
"Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem 'emlékszik' a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket" - emelte ki Giancarlo Icardi, a genovai egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.
   
A módosulás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét. "Húsz év óta először történik ilyesmi, a változtatás általában csak egy vagy két vírustörzs kicserélésére korlátozódik. Az érkező vírusok teljesen új típusúak, minden bizonnyal komolyabb járványt idézhetnek elő" - hangsúlyozta Icardi.
   
Vélhetően három új törzssel találkozik idén először Európa. Az egyik ausztrál eredetű, rendkívül virulens törzs, az utóbbi öt évben közel háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok.
   
A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.
   
"Ha nem hozzuk meg a megfelelő védekező intézkedéseket a szezonális influenza ellen, akkor nem leszünk képesek felkészülni egy pandémiára sem'" - mondta Albert Osterhaus, az Európai Influenza-munkacsoport elnöke.
   
Ennek része a veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek, kisgyermekek) védőoltása, amelyben kulcsszerepet játszanak az egészségügyi szakemberek. Ahhoz viszont már kormányzati összefogás szükséges, hogy megszülessen olyan egyéb intézkedések akcióterve, amely a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.
   
Mindennek ellenére a konferencia résztvevői nem győzik hangsúlyozni, hogy azért az influenza közel sem annyira veszélyes betegség, mint sokan hiszik. Európában évente általában 40 ezer halálos áldozatot szed, ez a szám elenyésző például a közlekedési balesetek következtében elhunytakéhoz viszonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Az influenzavírus újabb titkát fejtették meg

Az influenzavírus szaporodásának újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok, akik reményei szerint felfedezésük újfajta gyógyszerek kifejlesztését teszi majd lehetővé.

MTI Plázs

Megfejtették, hogyan fertőz az influenzavírus

Télen az influenzavírus a hideg ellen védekezve vastag lipidrétegbe burkolja magát; amerikai tudósok szerint ez a felismerés megmagyarázhatja, hogy miért épp ez az évszak a betegség főszezonja.

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban