Súlyosabb influenzajárvány várható az idei szezonban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Régi ellenségünk, az influenza új, még csúnyább arcát mutatja az idén kezdődő szezonban - hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián.

Az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú. Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a "veszélyeztetett csoportokba" tartozók.
   
"Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem 'emlékszik' a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket" - emelte ki Giancarlo Icardi, a genovai egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.
   
A módosulás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét. "Húsz év óta először történik ilyesmi, a változtatás általában csak egy vagy két vírustörzs kicserélésére korlátozódik. Az érkező vírusok teljesen új típusúak, minden bizonnyal komolyabb járványt idézhetnek elő" - hangsúlyozta Icardi.
   
Vélhetően három új törzssel találkozik idén először Európa. Az egyik ausztrál eredetű, rendkívül virulens törzs, az utóbbi öt évben közel háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok.
   
A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.
   
"Ha nem hozzuk meg a megfelelő védekező intézkedéseket a szezonális influenza ellen, akkor nem leszünk képesek felkészülni egy pandémiára sem'" - mondta Albert Osterhaus, az Európai Influenza-munkacsoport elnöke.
   
Ennek része a veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek, kisgyermekek) védőoltása, amelyben kulcsszerepet játszanak az egészségügyi szakemberek. Ahhoz viszont már kormányzati összefogás szükséges, hogy megszülessen olyan egyéb intézkedések akcióterve, amely a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.
   
Mindennek ellenére a konferencia résztvevői nem győzik hangsúlyozni, hogy azért az influenza közel sem annyira veszélyes betegség, mint sokan hiszik. Európában évente általában 40 ezer halálos áldozatot szed, ez a szám elenyésző például a közlekedési balesetek következtében elhunytakéhoz viszonyítva.