szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összességében csökkent a terhességmegszakítások száma az utóbbi években, de még így is magas a nem tervezett terhességek és az ebből következő abortuszok száma.

A Fogamzásgátlás Világnapján szexuális egészségüggyel foglalkozó magyar és nemzetközi szakemberek hívják fel a figyelmet, hogy a nem tervezett terhesség és az ezt követő abortusz milyen súlyos problémát jelent világszerte.

Budapesten a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság tartott tájékoztatót, amelyen Szőnyi György, a társaság főtitkára számolt be arról, hogy a nem tervezett terhességek száma a világon elérte az évi 80 milliót, amelynek mintegy 58 százaléka abortusszal végződik. A jelenség a családtervezési ismeretek hiányosságaira, a fogamzásgátlás hiányára vagy nem megfelelő alkalmazására vezethető vissza.

Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még mindíg magas, évente közel 44 ezer. Egy friss hazai kutatás szerint a 30 év alatti nők átlagosan 17 éves korukban kezdik el a nemi életet, azonban a 20 évnél fiatalabb korosztálynál ez még korábbra, 15,5-16 évre tehető. A magyar és külföldi adatok szerint is az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb.

A fogamzásgátlás ma is sokak szerint a nők feladata. Ez alól kivételt képeznek azok a párok, amelyek óvszert használnak. Ez a védekezési mód terjedőben van, főként a fiatalok körében, akik egy-két alkalommal létesítenek szexuális viszonyt. Használnak óvszert a tartós kapcsolatban élő párok is, de számuk jóval kevesebb. "Amikor a nem kívánt terhesség bekövetkezik, és bár a férfi és a nő mondjuk úgy, hogy egyaránt részt vesz a probléma előidézésében, de maga a jelenség, hogy valaki nem kívánt módon esik teherbe az még mindig a nő problémája sajnálatos módon" - mondta Szőnyi György.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság nem csak ezen a napon foglalkozik a figyelemfelkeltéssel. Hetedik éve indítja útjára A-HA! országos iskolai felvilágosító programját. Idén nagyszabású egészségügyi, kulturális és zenei tanévnyitó fesztivált rendez október 3-án, pénteken a Millenárison. Az ingyenes eseményen a fiataloknak egyaránt lehetőségük lesz a szórakozásra és a témában való tájékozódásra.

Az A-HA! program az elmúlt hat évben - a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság szülész-nőgyógyászainak és védőnőinek köszönhetően - az ország mintegy 1200 iskolájának több mint a felébe jutott el. A társaság oktatói több mint 9200 tájékoztató órát tartottak, a résztvevő diákok száma pedig megközelítette a 460 ezret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Teszt: időben jelzi a terhesség veszélyeit

Egy súlyos terhességi szövődményt, a preeklampsziát (terhességi toxémiát) jelezheti előre brit kutatók új eljárása. A magasra ugró vérnyomással, kéz- és lábdagadással járó állapot idő előtti szüléshez, sőt akár az anya és a magzat halálához vezethet.

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere