szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Forbes magazin értesülései szerint az elmúlt hónap során az utazási...

Kerüljük a felkapott helyeket
©
A Forbes magazin értesülései szerint az elmúlt hónap során az utazási költségek átlagosan közel 9 százalékkal emelkedtek, ez azonban aligha szegi majd kedvét az embereknek, hogy a közelgő ünnepek idején meglátogassák rokonaikat, ismerőseiket, vagy akár ebben az időszakban utazzanak külföldre, akár melegebb, akár hidegebb tájakra.

„A lényeg, hogy meghatározzuk, melyek a legfontosabb szempontjaink az utazás során” – magyarázta a Forbes riporterének Elizaeth Sanberg, a fenntarthatóság eszméjét az utazásokkal kapcsolatban alkalmazó gogreentravelgreen.com weboldal egyik alapítója. „Fel kell mérnünk, hogy melyek azok a tényezők, amelyek olyan fontosak egy út szempontjából, hogy nem engedhetünk belőlük, s melyek azok, amelyeket illetően rugalmasak vagyunk és változtathatóak – ezeken aztán rengeteget spórolhatunk.”

Ha repülővel megyünk
Az alapvető dolgokra talán nem szükséges felhívni a figyelmet, de azért nem árt, ha fejben tartjuk: minél előbb vásárolunk repülőjegyet, annál olcsóbban jutunk hozzá. A téli utazásokra is érdemes sokszor már nyáron foglalni, s fordítva, ha most tervezzük meg jövő évi nyaralásunkat, komoly összegeket spórolhatunk az előre megváltott, lefoglalt jeggyel.

„A légitársaságok az indulás előtt már négy hónappal kínálják az olcsó helyeket” – magyarázta Rick Seany, a különböző repülőjegyek árainak összehasonlításával foglalkozó farecompare.com vezérigazgatója. „Ha nemzetközi járatról beszélünk ez akár 5-6 hónap is lehet.”

A tudatos utazók a légitársaságok weboldalain akár naponta is ellenőrizhetik a változásokat, azonban a legtöbb, utazással kapcsolatos honlapról ma már kérhetünk e-mail értesítést, ha a jegyár elér egy bizonyos szintet. Érdemes azonban odafigyelni, hogy hol vásárolunk: bizonyos visszafizetési garanciák – például a járat törlése, vagy késése esetén – csak akkor érvényesek, ha közvetlenül a légitársaságnál váltjuk meg a jegyet, s nem egy utazási irodában, vagy egyéb harmadik fél által üzemeltetett oldalon.

Az utazás tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy milyen látnivalókra vagyunk kíváncsiak, s körülnézni, hogy a turisták által gyakran látogatott helyek mellett, milyen hasonló, ám kevésbé ismert – vagy divatos, ha úgy tetszik – helyszínek várják az utazókat. Ez sokszor nagyságrendbeli különbséget is jelenthet az árakat illetően.
Ha az úti cél tisztázódott, érdemes az utazás idején is elgondolkodni. Ha keddi, szerdai, vagy szombati napot választunk, jóval olcsóbb jegyekhez juthatunk, mivel ezek a hagyományosan kevésbé népszerű időpontok a repülésre. A rutinos utazók még arra is odafigyelnek, hogy mikor váltják meg a jegyüket.

„A legjobb időszak a vásárlásra hétfő délutántól szerda reggelig terjedő időszak” – magyarázta Seany. „A légitársaságok ilyenkor alacsonyabban tartják az áraikat, amelyeket hétvégén feljebb igazítanak, ilyenkor nem érdemes repülőjegyet venni.”

Apróságokból lehet sok
©
Ha autóval megyünk
Ha az autós utazást választjuk, akkor is számos aprósággal tudunk felkészülni az utazásra. Először is győződjünk meg róla, hogy a jármű kerekei megfelelően fel vannak-e fújva, ezzel ugyanis egyrészt biztonságosabban közlekedhetünk, másrészt üzemanyagot is spórolhatunk. Az autópályákon ne száguldozzunk, a 110-130 km/h közötti sebességtartomány nem csak biztonságos, de takarékos is.

Bárhogyan is döntünk, az úti cél elérése után is kínálkozik néhány lehetőség a spórolásra. Például, az ásványvizes palackokat akár újra is tölthetjük, ezzel akár több ezer forintot is megtakaríthatunk. Ha szállodában lakunk, a recepción kérjük meg, hogy ne kézbesítsenek helyi újságot a küszöbünkre, ezt ugyanis nem számolják majd fel a végén. A helyszínen pedig felejtsük el az autót és sétáljunk, így a városból is többet látunk, s közvetlenebb élményeket szerzünk a helyiekről. Ha nagyobb távolságot kell megtenni, pattanjunk biciklire, vagy válasszuk a tömegközlekedést.

A spórolást azonban nem csak a helyszínen végezhetjük, hanem hátrahagyott otthonunkban is. Sokan – főleg ha hosszabb időre utaznak el – elfelejtik lemondani az újság-előfizetést, kihúzni a konnektorból a háztartási és szórakoztató elektronikai eszközöket (amelyek készenléti állapotban is fogyasztják az áramot), s lecsavarni a termosztátot, amely távollétünkben is engedelmesen felfűti az otthonunkat minden egyes nap.

A nyaralás során előre tervezzük el, hogy mit szeretnénk csinálni, milyen helyeket szeretnénk felkeresni, ezzel ugyanis egyrészt adunk egy ritmust az üdülésnek, másrészt elejét vehetjük, hogy becsábítsanak bennünket a különböző turistacsalogató – jellemzően irreálisan drága – látványosságokba, amelyekről sok esetben kiderül: nem érték meg a befizetett összeget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kína 10 éven belül megépítené a saját Hold-bázisát

Kína 10 éven belül megépítené a saját Hold-bázisát

Kőszeg Ferenc 80 – A legpolgáribb polgárpukkasztó

Kőszeg Ferenc 80 – A legpolgáribb polgárpukkasztó

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Várja már a PlayStation 5 érkezését? Akkor ennek a hírnek nem fog örülni

Várja már a PlayStation 5 érkezését? Akkor ennek a hírnek nem fog örülni

Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Új stadion van Miskolcon és Szombathelyen, NB I.-es licenc még nincs

Új stadion van Miskolcon és Szombathelyen, NB I.-es licenc még nincs