szerző:
hvg.hu

A marihuána orvosi felhasználásainak listája folyamatosan bővül. A természetes termékekkel foglalkozó folyóirat, a The Journal of Natural Products nemrég közölt egy tanulmányt, amelyben főbb pontokban ismertette a kannabinoidoknak nevezett molekulafajták újonnan kimutatott antibiotikus hatását.

A kutatók úgy vélik, hogy a kannabinoidok erőteljes antibiotikus hatásuk miatt bevethetők az MRSA (Meticillin-rezisztens Staphylococus aureus) és más olyan szuperbaktériumok elleni harcban, amelyek a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenállnak. (E szuperbaktériumok közül talán a legismertebb az MRSA, amely gyakran felüti fejét a kórházakban, a becslések szerint évente 1,2 millió embert megfertőzve, és több mint 100 ezer beteg halálát okozva csak az Egyesült Államokban a hatásos gyógyszerek hiánya miatt.)

A kannabinoidok ismert hatékonysága és az a tény, hogy eddig nem használták őket a kezelésekhez, így még nincs olyan baktérium, amely ellenállóvá válhatott volna vele szemben, bizonyíthatja, hogy nagyon értékes eszköz lehet az állandóan változó baktériumtörzsek elleni harcban.

Bizonyos szempontból az elképzelés, miszerint a vadkender antibiotikus hatással bír, nem túl kézenfekvő. Az ugyanis már bizonyított, hogy a marihuána elszívása valójában fokozza a fertőzésekre való hajlamot. Ez a veszélyeztetettség azonban, úgy tűnik, a marihuána füstjének belélegzéséből, vagy általánosságban a dohányzásból ered, és valószínűleg alig van köze a kannabinoidokhoz.

Ellenben a vadkender maga – nem füst formájában – az 1950-es évek óta ismert antibakteriális tulajdonságairól. Ám, mivel a molekulák felépítését és kölcsönhatását vizsgáló technológiák akkoriban még gyerekcipőben jártak, a kutatók nem tudták meghatározni, a marihuána mely összetevői okozzák valójában az antibakteriális hatást.

Ahogy a társadalmi és tudományos légkör egyre ellenségesebbé vált a feketelistás anyag tanulmányozásával szemben, az antibiotikus hatású vadkender hamar a fiókba került, s egészen addig figyelmen kívül is hagyták, míg nem olyan rég újra felkapottá vált.

A kémiai analízis ötvenes évek óta végbement fejlődésének köszönhetően a vadkender antibiotikus hatását vizsgáló tudósok új csoportja már képes pontosan azonosítani a baktériumok elpusztításában szerepet játszó aktív komponenst, amely egyébként általánosan jellemző az összes kannabinoidra.

Most, hogy a kannabinoid-molekulák bioaktív részét azonosították, a kutatók és a gyógyszergyártók szorgalmasan dolgoznak az antibiotikus gyógyszerek fejlesztésén és tesztelésén, akárcsak a kannabinoidok potenciális felhasználási területének meghatározásán szappanokban és más tisztítószerekben.

A kutatók jelenleg a különböző nem-pszichoaktív kannabinoid-származékokra fókuszálnak. Gyaníthatóan azért, mert az amerikai gyógyszerellenőrzési hivatal (FDA) és más országok hatóságainak egyaránt komoly fejtörést okoznának azok a személyek, akik bakteriális fertőzésükre hivatkozva szívnának be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Kik és miért lazítanak marihuánával?

A középosztályhoz tartozó polgárok tudatosan, ám körültekintéssel választják a marihuánát szabadidős hangulatuk fokozásához – állítja az Alberta Egyetem új tanulmánya.

MTI Tech

Amerikai orvosok a marihuána alkalmazása mellett állnak ki

Támogatja a marihuána orvosi célú felhasználását az Egyesült Államok második legnagyobb orvosszervezete, az American College of Physicians, egyúttal sürgeti a kormányt, hogy vonja vissza az erre vonatkozó tiltásokat és finanszírozza a témához kapcsolódó tanulmányokat.

hvg.hu Plázs

A marihuána hatóanyagához hasonló vegyületet termel a bőr

Az új felfedezés kiterjedt klinikai és kozmetológiai kutatásokat indíthat el, amelyek eredményeként a vegyület akár krém formájában is szerepet kaphatna olyan, a faggyúmirigy zavarával társuló gyakori bőrbetegségek kezelésében, mint például az akne, a bőrszárazság, a viszketés vagy a bőrdaganatok.

Medipress Plázs

Marihuána a kórházakban: megfosztják az élvezeti részétől

Az Európai Gyógyszeripari Társaságok Szövetségének (EPHAR) kongresszusán bemutatott kutatásti eredmények újabb lehetőségeket tártak fel a cannabis teljes körű gyógyászati felhasználására a kellemetlen mellékhatások kiküszöbölése mellett.

Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten

Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?