szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az Európai Gyógyszeripari Társaságok Szövetségének (EPHAR) kongresszusán bemutatott kutatásti eredmények újabb lehetőségeket tártak fel a cannabis teljes körű gyógyászati felhasználására a kellemetlen mellékhatások kiküszöbölése mellett.

A cannabisból a cannabionid nevű vegyületek származnak, melyek közül az egyik a THC, a kellemes érzésért legfőképp felelős összetevő. A vegyületet már több országban régóta engedélyezik orvosságként a kemoterápiás hányinger csökkentésére, vagy például AIDS-betegek étvágyának növelésére. Nemrég engedélyeztek egy cannabis alapú készítményt a neuropátiás fájdalmak enyhítésére szklerozis multiplexes betegek számára, illetve kiegészítő fájdalomcsillapítóként előrehaladott daganatos betegeknél. A szer nagyjából egyenlő mértékben tartalmaz THC-t és a nem pszichoaktív cannabidiolt.

"A THC a cannabinoid receptorokat célozza meg” – mondta Roger Pertwee neurofarmakológus professzor az Aberdeeni Egyetemről, a cannabis szimpózium társelnöke. Néhány jelenleg folyó kutatás olyan gyógyszerek előállítását tűzte ki célul, melyek csak a beteg testrész cannabinoid receptorjait célozza meg, és nem a központi idegrendszerét, mely szerepet játszik a cannabis kellemetlen mellékhatásainak létrejöttében.

Egy másik tudományos megközelítésben úgy igyekeznek elkerülni a THC által okozott pszichoaktivitást, hogy a szervezet saját, úgynevezett endocannabinoidjainak hatását próbálják felerősíteni. "Nem azért vannak cannabinoid receptorjaink, hogy egyszer netalán majd kapcsolatba kerülnek az őket aktiváló növényi anyagokkal, hanem azért, mert a szervezetünkben találhatók hasonló funkciójú molekulák” – mondta Christopher Fowler gyógyszerész professzor a svéd Umea Egyetemről, a találkozó egy másik társelnöke.

Az endocannabinoidok legtöbbször csak akkor termelődnek, ha szükség van rájuk, például ha megsérülünk, vagy fáj valamink. Ilyenkor az agy fájdalomközpontjában termelődik ez a vegyület. Az a baj ezzel a természetes védekezőrendszerrel, hogy túl rövid ideig hat ahhoz, hogy hatásos legyen. Az enzimjeink túl hamar lebontják az endocannabinoidokat. Olyan, mint egy dugó nélküli kád. A kiengedett víz el is tűnik a lefolyóban. Erre a megoldás: "dugaszoljuk el a lefolyót, így a víz tovább bennmarad". Mivel az endocannabinoid termelődése helyi jellegű, az agy más területein alacsony marad a szintje. Ezt a megközelítést intenzíven vizsgálják. Programok jöttek létre új gyógyszerek kikísérletezése végett a fájdalom és esetleg más zavarok, mint az idegesség és a depresszió kezelésére.

A szimpoziumon ígéretes beszámolók szerepelnek például az endocannabinoid rendszer célbavételének fejlettebb stratégiáiról, melyekkel kezelni lehet az agyvérzést, májbetegségeket és – irónikus módon – a nikotinfüggőséget vagy az elhízást. Ez utóbbi esetében az endocannabionid termelés kifejezetten hátrányos.

Pertwee professzor hozzátette: a cannabisban levő THC egyik közismert tulajdonsága, hogy növeli a szer iránti éhséget, és mint ahogy már említettük, étvágyjavítónak is használják a klinikai gyakorlatban. A kutatócsoportom azonban felfedezte, hogy a cannabis egy másik alkotóeleme, a THCV gátolja a cannabinoid receptorokat, így talán egy jobb lehetőséget kínál az elhízás kezelésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Marihuána automatából, kizárólag betegeknek

A pácienseknek be kell mutatniuk a receptjüket, ujjnyomatot vesznek róluk, lefényképezik őket, ezután kapják meg azt a kártyát, amellyel marihuánát vásárolhatnak az automatákból - olvasható a BBC News honlapján.

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene