szerző:
travelline.hu

Szombatra virradóra erős havazás és heves szélrohamok törtek rá...

Országútra dőlt fákat távolítanak el
©

Szombatra virradóra erős havazás és heves szélrohamok törtek rá Ausztriára. Vorarlbergben több mint fél méternyi hó hullott ezután, de más vidékeken is bőven havazott. Stájerországban a hótakaró vastagsága vasárnap délutánra elérte a 25 centimétert. Az átfúvások emelte hótorlaszok miatt számos hegyi utat lezártak, máshol kötelezővé tették a hólánc használatát. Számtalanszor riasztották a tűzoltókat, hogy eltávolítsák a kidöntött fákat az utakról. Hárman vesztették életüket közúti balesetben, sokan megsérültek, közülük többen súlyos állapotban kerültek kórházba. 
Salzburg tartományban lezúdult az első lavina az idei téli szezonban. A Kaprun közelében elszabadult görgeteg magával sodort egy 24 éves síelőt, a mentőknek azonban még időben sikerült kihozniuk őt a hótömeg alól. A vorarlbergi, tiroli és salzburgi hegyekben hármas fokozatúra emelték a lavinaveszélyt.
A kidőlt fák jó néhány vezetéket megrongáltak Tirolban, emiatt több körzetben megszűnt az áramszolgáltatás. 
Vasárnapra virradóra erős hófúvások és viharos erejű széllökések voltak a romániai Bucegi hegységben. A Caraiman völgyében a közeli Busteni és Sinaia városok hegyi mentői több mint huszonnégy órája próbálnak a nyomára bukkanni annak a két turistának, aki szombaton ment fel a hegyre, de egyelőre semmi hír róluk. A mentők elmondták: nincs sok esély arra, hogy élve találják meg az eltűnt fiatal fiút és lányt, mivel reggelre abban a körzetben mínusz húsz Celsius fokra süllyedt a hőmérséklet, a szél sebessége pedig elérte az óránként 140 kilométert. 

Szánhúzó kutyák a Hargita megyei Hargitafürdőn
©

Vasárnap Románia huszonhat megyéjében volt érvényben a sárga jelzésű riasztási fokozat. Különösen a hegyvidékeken lett vastag a hótakaró, az utakon a hófúvások miatt akadozott a forgalom. A hirtelen beköszöntött tél elsősorban Brassó, Hargita és Beszterce-Naszód megyében éreztette hatását, de Kolozs és Gorj megyében is voltak fennakadások a közúti forgalomban. Vasárnap délre azonban számos helyen javult a közlekedési helyzet. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban viszonylagos melegedés várható Romániában.
Németországban szombatra virradóra a hőmérséklet szinte az egész országban jóval fagypont alá süllyedt, és délelőttre is alig emelkedett 0 Celsius fok fölé. Az autópályák, de a városi utcák is jegessé, síkossá váltak, és számos közlekedési baleset történt, ezekben ketten meghaltak. Az ítéletidő elsősorban Düsseldorfban és Frankfurtban a légi közlekedést is korlátozta, szombat reggelig több járatot is töröltek. Az ország középső részén a hatalmas szél háztetőket szakított le, s jelentős anyagi károkat okozott.

Kidőlt fák
©

Az észak-olaszországi Torinóban beomlott egy gimnázium tetőszerkezete: egy diák meghalt és mintegy húszan megsérültek. A tűzoltóság szerint a tragédiát az erős széllökések okozták. Szardínián életét vesztette egy fiatal nő, akit a szélvihar lesodort robogójáról - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Az óránként 100 kilométeres sebességet elérő széllökések leginkább Szicíliában, Calabriában és Szardínián pusztítottak: háztetőket téptek le és fákat csavartak ki. Az ítéletidő komoly fennakadásokat okozott a légi közlekedésben és a hajózásban is. 
Görögországban a szélvihar az egész tengeri hajóforgalmat megbénította. Az Égei- és a Jón-tengeren helyenként óránként 100 kilométeres széllökések korbácsolták fel a tengert. A parti őrség szombat estig a kikötőkbe parancsolta a hajókat, így átmenetileg több szigettel is megszűnt a tengeri összeköttetés. 
Szombaton a sűrű havazás és a széllökések számos utat járhatatlanná tettek a cseh-lengyel határon elterülő Krkonose, illetve a cseh-német határon fekvő Krusné Hory hegységekben. A rendőrség felhívta az autósok figyelmét arra, hogy ezen hegyvidéki utak többsége jelenleg csak hóláncokkal járható. 
Magyar autósokat is érintő újdonság, hogy a Prága-Brünn autópálya (D1) egyes szakaszain november 1-jétől március 30-ig kötelező a téli gumik használata. Az új előírást a mostani hétvégén kezdték el ellenőrizni a rendőrök. Be nem tartásáért több ezer koronás büntetés szabható ki, s rossz közlekedési viszonyok esetén a nyári gumikkal felszerelt autót egyszerűen kitilthatják az autópályáról. 
A szlovákiai hegyvidékeken péntek óta sok helyen erősen havazik, s az autóközlekedés nagyon nehézkes. A személykocsik közlekedése sehol sincs korlátozva, de a közép-szlovákiai Besztercebányát és Túrócszentmártont összekötő dóvali (Donovaly) hágón keresztül péntek este óta tilos a tíz méternél hosszabb teherkocsik közlekedése. A kisebb teherautókat is csak hóláncokkal felszerelve engedik át a hágón. Szombaton délután megenyhült az idő, s a forgalomkorlátozást feloldották.
Moszkvában vasárnap reggel melegrekordot mértek: a hőmérő több mint plusz 10 Celsius-fokot mutatott, a légnyomás pedig az időjárási mérések kezdete óta nem volt még ilyen alacsony ezen a novemberi napon.
 Szombaton a késő délutáni órákban meglehetősen vastag hótakaró fedte be a várost, majd éjszaka szélvihar tört ki, amely fákat és reklámtáblákat csavart ki, több építési állványzatot ledöntött. Vasárnap azonban - néhány napon belül harmadszor az előző délutáni-esti havazások után - a hirtelen megemelkedett hőmérséklettől mintegy varázsütésre eltűnt a fehér hótakaró.

MTI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új Half-Life játék jön, és már csak kettőt kell aludni, mire kiderülnek a részletek

Új Half-Life játék jön, és már csak kettőt kell aludni, mire kiderülnek a részletek

Elvesztette a türelmét az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben

Elvesztette a türelmét az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben

Félresikerült kártevőirtás miatt hárman haltak meg Temesváron

Félresikerült kártevőirtás miatt hárman haltak meg Temesváron

Vitézy utódjára tolja a félresikerült elektronikus jegyrendszert

Vitézy utódjára tolja a félresikerült elektronikus jegyrendszert

Megszavazták: a szülő kötelessége, hogy szakmát szerezzen a gyerek

Megszavazták: a szülő kötelessége, hogy szakmát szerezzen a gyerek

Durva hibát találtak: mások is leselkedhetnek az androidos telefonok kameráján át

Durva hibát találtak: mások is leselkedhetnek az androidos telefonok kameráján át