szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középkorban, egészen pontosan 1296-ban történt, hogy Albert herceg a tél eleji...

©

A középkorban, egészen pontosan 1296-ban történt, hogy Albert herceg a tél eleji vásártartás jogát a bécsi kézműveseknek adományozta. A Dezembermarkton ekkoriban még csak ruhaneműket és élelmiszereket kínáltak eladásra, csak a XVIII. században jelentek meg a mai napig a portékák között szereplő édességek, a mézeskaláccsal az élükön. A Christkindlmarkt  harminc éve került a mai formájában a városháza elé, de jellegzetes karácsonyi csecsebecséi már az 1800-as évektől meghatározták kínálatát: az ezüstözött diók, az aranyozott angyalkák, a gyertyák és maga a karácsonyfa is ekkor jelent meg a vásárban. Decemberre a városháza is ünnepi díszbe öltözik: ablakaiból adventi naptár lesz, aulájában a legkisebbeket szórakoztatják kézműves foglalkozásokkal. Idén pontosan 140 árusító helyen várják a karácsonyi ajándékokra vadászókat: bár a kézzel készített karácsonyfadíszek, porcelánok és babák nem olcsók, kár lenne otthagyni őket, ha egyszer beléjük szerettünk. Ha másra nem is szánunk, egy gazdagon fűszerezett forralt bort vagy puncsot mindenképpen kortyolgassunk el, miközben a vásárt övező romantikus parkban a varázslatosan feldíszített fák között sétálgatunk. 

Természetesen nem ez az egyetlen bécsi tér, ahol eluralkodott a karácsonyi hangulat. Alig néhány lépéssel távolabb a Szépművészeti és a Természettudományi Múzeum között áll a karácsonyi falu, ahol 64 árus kínálja portékáit – a kíváló hangulatról fúvószenekarok, gospel kórusok és más együttesek gondoskodnak. Szintén a szomszédban, a Múzeumi Negyed központi udvarán jégpalotával, jéghokival és változatos gyermekprogramokkal szórakoztatják a kicsiket és a nagyokat. Sokak szerint a legkülönlegesebb ajándékokra a Schönbrunni kastély előtt bukkanhatunk: hagyományos kézműves portékákat, kézzel készített ékszereket és rusztikus karácsonyfadíszeket vásárolhatunk itt. A természetesség híveit a Bécsi-erdő egyik dombján, a Cobenzl tetején az Ínyencek piacára invitálják: a környezetbarát ajándékok mellett biofinomságokkal és korcsolyapályával várják a látogatókat. Spittelberg megújult városrészében nemes iparművészeti tárgyakat, kerámiákat, ezüstből, zománcból és rézből készült ékszereket kínálnak a nézelődőknek.

Természetesen a messze földön híres Bécs példáját követve más osztrák városok is megrendezik a maguk adventi vásárát – bár a birodalmi főváros megunhatatlan, ha mégis új élményekre vágyunk, számos úticél közül választhatunk. Graz 8 vásárral és egy hatalmas, egész pontosan 50 tonna jégből készült jászollal csábítja az utazókat. A város ilyenkor csodálatos fényárban úszik, mindenfelől karácsonyi dalok hangja száll – választhatunk a számos adventi koncert közül, vagy csak tehetünk egy kiadós sétát az ünnepi díszbe öltöztetett városban.  

©

Az advent természetesen nem csak a vásárolgatásról szól, komoly vallási jelentősége is van. A tavaly 850 éves Mariazelli és bazilikája Közép-Európa egyik legfontosabb zarándokhelye, mely az adventi hétvégéken koncertekkel, felolvasásokkal, reggeli körmenetekkel, fáklyás túrázással és betlehemi ösvénnyel várja az Úr eljövetelét. 

Salzburg az év minden időszakában káprázatos, de advent idején talán még csodálatosabb. Ebben az évben különös jubileum ad okot a szokásosnál is nagyobb ünneplésre. Minden idők egyik leghíresebb karácsonyi dala, a Csendes éj – mely a Salzburgban gyermekeskedő Joseph Mohrnak köszönheti a szövegét és Franz Xaver Grubernek a dallamát – idén 190 éves. Az évforduló tiszteletére a város kiállítást szervezett, melynek középpontjában a dal egyetlen, Joseph Mohr tollából származó eredeti verziója áll. Ugyancsak a dalnak tisztelegnek az idei évi Salzburgi Adventi Énekekkel, mely új zenei megoldásokkal dolgozza fel az adventi történéseket. Természetesen ebben a városban sem kell nélkülöznünk a karácsonyi vásárt, mely 1491 óta idén először december 25-én és 26-án is nyitva tart. 

Ausztria máris karácsonyi lázban ég, ha tehetjük, ne szalasszuk el a lehetőséget, hogy mi is részese lehessünk az osztrákok adventi varázsának.

Molnár Kata Orsolya

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
travelline.hu Plázs

Advent Itáliában

Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja...

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

Undorító dolgot találtak egy halott bálna gyomrában

Undorító dolgot találtak egy halott bálna gyomrában

Süli: 320 engedélye van Paks II.-nek, még 6000 kell

Süli: 320 engedélye van Paks II.-nek, még 6000 kell

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”