szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja...

©

Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja át, érdemes ellátogatni a dél-tiroli városkába. A "Natale a Merano" (Karácsony Meránóban) című rendezvénysorozat alkalmával közvetlen közelről megismerhetjük a helyi szokásokat és népviseletet. A vásáron tett látogatás során ízelítőt kapunk a dél-tiroli kultúra hagyományaiból. Ha nem is feltétlenül vásárlunk, akkor is számos ötletet meríthetünk a karácsonyi ajándékvásárláshoz. A meránói karácsonyi vásár ugyanis immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, a Lungopassirio környéke Advent idejére teljes karácsonyi díszbe öltözik. A rendezvénysorozat középpontjában a kulináris standok állnak. A hagyományos forralt boron kívül minden stand más-más különlegességet kínál. Gasztronómiai utazásunkat kezdhetjük egy "tirtlen"-nel vagy fánkkal, majd kóstoljuk meg a "sajt formájú rizottót" vagy éppen a jól bevált palacsintát, almás rétest, majd oltsuk szomjunkat forró almával és a finom "latte al pan pepato"-val.

©

A Brenner-hágótól alig néhány kilométerre egy másik karácsonyi álomvásár várja a látogatót Vipitenóban, mely lenyűgöző fényeiről híres.  A fenyő az élet és a karácsonyi béke szimbóluma. A fát a helyi hagyományok szerint almával, dióval, mézeskalács süteménnyel és hagyományos fából készült díszekkel teszik ünnepélyesebbé. A karácsonyfa körül elhelyezkedő árusok gazdag választékban kínálnak karácsonyi díszeket. Engedjünk az illatok és a zene csábításának, mélyedjünk el a tradíciókban és járjuk be a vásárt sietség nélkül. A karácsonyi hangulathoz az olyan ünnepi finomságok is hozzájárulnak, mint a sült mandula, kandírozott gyümölcsök, meleg rétes, forralt bor és sok más különlegesség. 

A brunicói karácsonyi vásár idén november 28-tól egészen jövő év január 6-ig várja a látogatókat. A Rathausplatzon felállított 35 stand különleges dél-tiroli kézműves termékeket és karácsonyi ajándék ötleteket kínál. Idén különös hangsúlyt fektetnek a kézzel készített termékekre. A látogatók élőben megtekinthetik, hogyan készülnek a hagyományos dél-tiroli termékek. 

©

A Garda-tótól északra fekvő Arco városkája Advent idején hangulatos karácsonyi vásárnak ad otthont, mely a Habsburg hagyományokat idézi. A város főterén mintegy 40 árus kínálja karácsonyi portékáját: válogathatunk a különböző ünnepi édességek, díszek, gyertyák, apró ajándékok, faszobrok, üvegtárgyak, kerámiák és számos más érdekesség között.

Idén a legapróbbakat számos különlegesség várja: ünnepi díszek és fények segítségével Arco híres ligeteit Elvarázsolt Kertté (Giardino Incantato) változtatják, ahol a gyermekek számára és méretére kialakított faházikók kínálnak édességet és játékokat a legkisebbeknek. Ezenkívül hétvégente szórakoztató programok sokasága teszi a vásárt érdekesebbé, mint például vezetett városnézés, betlehemállítás, karácsonyi kisvonatozás. A Szeplőtelen Fogantatás ünnepén (december 8.) az Arcói Vár ünnepi díszbe öltözik, Adventi naptár kerül kivetítésre az antik épületek falain, melyet tűzijáték kísér. 

©

Trentinoban, a Habsburg Parkban található több száz éves arborétum ad helyet a hangulatos karácsonyi vásárnak, amely az eredeti trentinói-tiroli néphagyományokat eleveníti fel, különös tekintettel a Habsburg nemesi tradíciókra. Advent időszaka visszaidézi az 1900-as évek eleganciáját, amikor Levico Terme az osztrák és a közép-európai nemesség kedvelt üdülőhelyévé vált. A varázslatos hangulatú antik városka havas utcáit akár lovas hintóval, akár a jellegzetes kis vonattal is bejárhatjuk. A karácsonyi vásárra ellátogató turista művészi jellegű kézműves darabokat, játékokat, díszeket, jellegzetes helybéli termékeket csodálhat meg illetve vásárolhat. Nem szabad kihagynunk a helyi finomságokat sem, úgy mint a sült gesztenyét (caldarroste) forralt borral, a hegyi mézet, a helyi kolbász- és szalámiféléket (luganega, mortandela) és az enyhén füstölt vaddisznó-, őz- és libasonkát. Az élményt koncertek, népzenei programok és egyéb műsorok teszik teljessé, esténként tűzijátékot is láthatunk.

Az idei trentói adventi vásár – melyet az alpesi vidék egyik legelbűvölőbb karácsonyi vásáraként tartanak számon – november 22. és december 24. között várja a látogatókat. A város antik falai ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek karácsonyi díszek, angyalkák, gyertyák, szobrok, virágkompozíciók, ünnepi édességek és ízletes helyi különlegességek vásárlására invitálják a járókelőt. "I Sapori del Mercatino" (A Vásár Ízei) néven kulináris sétát tehetnek az ínyencek, mely alkalommal 15 hagyományos trentinói terméket kínáló stand ajánl ízelítőt. 

©

November 28-tól december 23-ig Bolzano belvárosa karácsonyi díszbe öltözik. A Walther téren mintegy 80 árus kínálja különböző portékáját: üveg, fa és kerámia karácsonyi díszeket, egyéb ajándékokat, gasztronómiai különlegességeket és finomabbnál finomabb ünnepi édességeket, mint például a helyi specialitásnak számító ”Zelten”-t. A bolzanói karácsonyi vásárra ellátogatni annyi, mint belekóstolni az alpesi Advent varázslatos hangulatába. Különösen magával ragadó élményben lesz részünk, ha megkeressük a piactól nem messze található ”Elvarázsolt erdőt” (”Bosco Incantato”) a Palais Campofrancónál. Érdemes ellátogatni a Max Valier épülethez is (Dél-Tirol Marketing székhelye), ahol minden nap megnézhetjük, mit rejtenek a hatalmas Adventi naptár ablakai. Idén a vásárral párhuzamosan egy koncertsorozat is hozzájárul az ünnepi hangulathoz. A város nagyobb templomai esténként adventi koncerteknek adnak helyet.

Az év legnyugodtabb időszakában a romantikus Sarentinói Völgy emlékeztet minket arra, milyen meghitt, békés volt egykoron a Karácsony. Több mint húsz feldíszített faházikó kínálja hagyományos kézműves portékáját: minőségi sarentinói termékeket (fa, törpefenyő, bőr, méz, gyapjú stb.), különleges dekorációkat, kézzel készített árukat (sarentinói papucs, kabát stb.). A sarentinói Advent változatos programot kínál: zenei és színházi előadások, gyermekprogramok, romantikus kocsikázás, kiállítások és templomi karácsonyi koncertek szórakoztatják a látogatót. Ha Sarentinóban vagyunk, nem szabad kihagyni a helyi specialitást, a törpefenyőből készült puncsot. 

©

Első alkalommal rendeznek idén Rómában az északi hagyományoknak megfelelő adventi vásárt. A Piazza Caprera impozáns tere ad otthont a díszes karácsonyi standoknak, melyek karácsonyi ajándékötleteket, forralt bort, forró csokoládét, sült gesztenyét kínálnak. A vásárban alkalom nyílik néhány olasz régió jellegzetes termékeinek megkóstolósára. Gazdag program színesíti a rendezvényt: többek között mesemondók, históriások, bohócok fellépése és a Zampognari zenei műsora. 

A tizedik éve megrendezett velencei karácsonyi vásár november 29-én nyitotta meg kapuit. A rendezvény december 23-ig látogatható, minden nap 10:30 és 19:30 között. A vásár alkalmával 30 észak-európai mintára készített fabódé kínálja karácsonyi portékáját: üvegáru, terrakotta, történelmi pergamen, kézzel készített ékszerek, parfüm, természetes fűszerek és esszenciák, Az ínyencek számára külön ”gasztronómiai sarkot” hoztak létre, ahol az összes olasz régió jellegzetes fogásai megtalálhatók. A vásárral egy időben számos kapcsolódó esemény zajlik, melyek a rendezvényt valódi találkozási ponttá és társasági hellyé teszik.

Forrás: ENIT – Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását

Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Csak az rendelheti meg most a HTC új telefonját, akinek van Bitcoinja vagy Ethereumja

Csak az rendelheti meg most a HTC új telefonját, akinek van Bitcoinja vagy Ethereumja

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról