szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja...

©

Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja át, érdemes ellátogatni a dél-tiroli városkába. A "Natale a Merano" (Karácsony Meránóban) című rendezvénysorozat alkalmával közvetlen közelről megismerhetjük a helyi szokásokat és népviseletet. A vásáron tett látogatás során ízelítőt kapunk a dél-tiroli kultúra hagyományaiból. Ha nem is feltétlenül vásárlunk, akkor is számos ötletet meríthetünk a karácsonyi ajándékvásárláshoz. A meránói karácsonyi vásár ugyanis immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, a Lungopassirio környéke Advent idejére teljes karácsonyi díszbe öltözik. A rendezvénysorozat középpontjában a kulináris standok állnak. A hagyományos forralt boron kívül minden stand más-más különlegességet kínál. Gasztronómiai utazásunkat kezdhetjük egy "tirtlen"-nel vagy fánkkal, majd kóstoljuk meg a "sajt formájú rizottót" vagy éppen a jól bevált palacsintát, almás rétest, majd oltsuk szomjunkat forró almával és a finom "latte al pan pepato"-val.

©

A Brenner-hágótól alig néhány kilométerre egy másik karácsonyi álomvásár várja a látogatót Vipitenóban, mely lenyűgöző fényeiről híres.  A fenyő az élet és a karácsonyi béke szimbóluma. A fát a helyi hagyományok szerint almával, dióval, mézeskalács süteménnyel és hagyományos fából készült díszekkel teszik ünnepélyesebbé. A karácsonyfa körül elhelyezkedő árusok gazdag választékban kínálnak karácsonyi díszeket. Engedjünk az illatok és a zene csábításának, mélyedjünk el a tradíciókban és járjuk be a vásárt sietség nélkül. A karácsonyi hangulathoz az olyan ünnepi finomságok is hozzájárulnak, mint a sült mandula, kandírozott gyümölcsök, meleg rétes, forralt bor és sok más különlegesség. 

A brunicói karácsonyi vásár idén november 28-tól egészen jövő év január 6-ig várja a látogatókat. A Rathausplatzon felállított 35 stand különleges dél-tiroli kézműves termékeket és karácsonyi ajándék ötleteket kínál. Idén különös hangsúlyt fektetnek a kézzel készített termékekre. A látogatók élőben megtekinthetik, hogyan készülnek a hagyományos dél-tiroli termékek. 

©

A Garda-tótól északra fekvő Arco városkája Advent idején hangulatos karácsonyi vásárnak ad otthont, mely a Habsburg hagyományokat idézi. A város főterén mintegy 40 árus kínálja karácsonyi portékáját: válogathatunk a különböző ünnepi édességek, díszek, gyertyák, apró ajándékok, faszobrok, üvegtárgyak, kerámiák és számos más érdekesség között.

Idén a legapróbbakat számos különlegesség várja: ünnepi díszek és fények segítségével Arco híres ligeteit Elvarázsolt Kertté (Giardino Incantato) változtatják, ahol a gyermekek számára és méretére kialakított faházikók kínálnak édességet és játékokat a legkisebbeknek. Ezenkívül hétvégente szórakoztató programok sokasága teszi a vásárt érdekesebbé, mint például vezetett városnézés, betlehemállítás, karácsonyi kisvonatozás. A Szeplőtelen Fogantatás ünnepén (december 8.) az Arcói Vár ünnepi díszbe öltözik, Adventi naptár kerül kivetítésre az antik épületek falain, melyet tűzijáték kísér. 

©

Trentinoban, a Habsburg Parkban található több száz éves arborétum ad helyet a hangulatos karácsonyi vásárnak, amely az eredeti trentinói-tiroli néphagyományokat eleveníti fel, különös tekintettel a Habsburg nemesi tradíciókra. Advent időszaka visszaidézi az 1900-as évek eleganciáját, amikor Levico Terme az osztrák és a közép-európai nemesség kedvelt üdülőhelyévé vált. A varázslatos hangulatú antik városka havas utcáit akár lovas hintóval, akár a jellegzetes kis vonattal is bejárhatjuk. A karácsonyi vásárra ellátogató turista művészi jellegű kézműves darabokat, játékokat, díszeket, jellegzetes helybéli termékeket csodálhat meg illetve vásárolhat. Nem szabad kihagynunk a helyi finomságokat sem, úgy mint a sült gesztenyét (caldarroste) forralt borral, a hegyi mézet, a helyi kolbász- és szalámiféléket (luganega, mortandela) és az enyhén füstölt vaddisznó-, őz- és libasonkát. Az élményt koncertek, népzenei programok és egyéb műsorok teszik teljessé, esténként tűzijátékot is láthatunk.

Az idei trentói adventi vásár – melyet az alpesi vidék egyik legelbűvölőbb karácsonyi vásáraként tartanak számon – november 22. és december 24. között várja a látogatókat. A város antik falai ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek karácsonyi díszek, angyalkák, gyertyák, szobrok, virágkompozíciók, ünnepi édességek és ízletes helyi különlegességek vásárlására invitálják a járókelőt. "I Sapori del Mercatino" (A Vásár Ízei) néven kulináris sétát tehetnek az ínyencek, mely alkalommal 15 hagyományos trentinói terméket kínáló stand ajánl ízelítőt. 

©

November 28-tól december 23-ig Bolzano belvárosa karácsonyi díszbe öltözik. A Walther téren mintegy 80 árus kínálja különböző portékáját: üveg, fa és kerámia karácsonyi díszeket, egyéb ajándékokat, gasztronómiai különlegességeket és finomabbnál finomabb ünnepi édességeket, mint például a helyi specialitásnak számító ”Zelten”-t. A bolzanói karácsonyi vásárra ellátogatni annyi, mint belekóstolni az alpesi Advent varázslatos hangulatába. Különösen magával ragadó élményben lesz részünk, ha megkeressük a piactól nem messze található ”Elvarázsolt erdőt” (”Bosco Incantato”) a Palais Campofrancónál. Érdemes ellátogatni a Max Valier épülethez is (Dél-Tirol Marketing székhelye), ahol minden nap megnézhetjük, mit rejtenek a hatalmas Adventi naptár ablakai. Idén a vásárral párhuzamosan egy koncertsorozat is hozzájárul az ünnepi hangulathoz. A város nagyobb templomai esténként adventi koncerteknek adnak helyet.

Az év legnyugodtabb időszakában a romantikus Sarentinói Völgy emlékeztet minket arra, milyen meghitt, békés volt egykoron a Karácsony. Több mint húsz feldíszített faházikó kínálja hagyományos kézműves portékáját: minőségi sarentinói termékeket (fa, törpefenyő, bőr, méz, gyapjú stb.), különleges dekorációkat, kézzel készített árukat (sarentinói papucs, kabát stb.). A sarentinói Advent változatos programot kínál: zenei és színházi előadások, gyermekprogramok, romantikus kocsikázás, kiállítások és templomi karácsonyi koncertek szórakoztatják a látogatót. Ha Sarentinóban vagyunk, nem szabad kihagyni a helyi specialitást, a törpefenyőből készült puncsot. 

©

Első alkalommal rendeznek idén Rómában az északi hagyományoknak megfelelő adventi vásárt. A Piazza Caprera impozáns tere ad otthont a díszes karácsonyi standoknak, melyek karácsonyi ajándékötleteket, forralt bort, forró csokoládét, sült gesztenyét kínálnak. A vásárban alkalom nyílik néhány olasz régió jellegzetes termékeinek megkóstolósára. Gazdag program színesíti a rendezvényt: többek között mesemondók, históriások, bohócok fellépése és a Zampognari zenei műsora. 

A tizedik éve megrendezett velencei karácsonyi vásár november 29-én nyitotta meg kapuit. A rendezvény december 23-ig látogatható, minden nap 10:30 és 19:30 között. A vásár alkalmával 30 észak-európai mintára készített fabódé kínálja karácsonyi portékáját: üvegáru, terrakotta, történelmi pergamen, kézzel készített ékszerek, parfüm, természetes fűszerek és esszenciák, Az ínyencek számára külön ”gasztronómiai sarkot” hoztak létre, ahol az összes olasz régió jellegzetes fogásai megtalálhatók. A vásárral egy időben számos kapcsolódó esemény zajlik, melyek a rendezvényt valódi találkozási ponttá és társasági hellyé teszik.

Forrás: ENIT – Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Ilyen a Ferrarizás csúcsa, a Corse Clienti

Videó: Ilyen a Ferrarizás csúcsa, a Corse Clienti

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök

Mit jelent a Huaweinek adott 90 napos haladék? Lesznek új telefonok?

Mit jelent a Huaweinek adott 90 napos haladék? Lesznek új telefonok?

Zugló után Kispest is saját kezébe veszi a patkányirtást

Zugló után Kispest is saját kezébe veszi a patkányirtást

Benkó Sándor nélkül is vihetik tovább a Benkó Dixieland Band nevet a zenésztársai

Benkó Sándor nélkül is vihetik tovább a Benkó Dixieland Band nevet a zenésztársai

Orbánt is bevetette a kampány hajrájában a Fidesz

Orbánt is bevetette a kampány hajrájában a Fidesz