Megelőzi a herpeszfertőzést egy krém

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A herpeszfertőzéstől egy hétig is védő, állatkísérletekben már hatásosnak bizonyult krémet fejlesztettek ki amerikai kutatók.

A szer egy új típusú terápián, az úgynevezett RNS-interferencián alapul, amely kikapcsolja azon gének működését, amelyeket a herpeszvírus a sejtek megszállására használ. A kettes típusú herpeszvírus (HSV-2) szexuális érintkezés útján terjed, a nemi szerveken okoz elsősorban hólyagos kiütéseket. Ennek megelőzésére szolgál az a védőkrém, amelyről a Cell Host and Microbe című szakfolyóiratban számol be Deborah Palliser, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa és kutatócsoportja.
   
"Egy vaginális mikrobicid szer, amely a HSV-2 átvitelétől véd, jelentősen hozzájárulhat a szexuális úton átadott fertőzések kontrolljához" - írják közleményükben a szerzők. 
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 536 millió ember él világszerte genitális herpeszfertőzéssel. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságának (CDCP) adatai szerint minden ötödik felnőtt amerikait megfertőzött a genitális herpesz, a HSV-1 típusú ajakherpesz-fertőzés pedig 100 millió embert érint. A herpeszvírus - amilyen egyébként a bárányhimlőt okozó vírus is - az idegrendszer idegdúcaiba hatol be, ahol akár évekig lappang, mielőtt aktiválódva fájdalmas, viszkető kiütést okoz. Az aciklovir és a hozzá hasonló szerek elnyomják ezeket a tüneteket, ám megelőzésre nem alkalmasak.
   
Az új megközelítés RNS-molekulákat használ fel, melyek a gének által kódolt fehérjék előállításában játszanak szerepet. Az új szer a nectin-1 jelű gént célozza meg. Állatkísérletek korábban bizonyították, hogy azok a génmódosított egerek, amelyekben nem működik ez a gén, nehezebben fertőzhetők meg a kettes típusú herpesz szimplex vírussal. A kutatók a nectin-1 jelű gént "elhallgattató", vagyis működését akadályozó krémet fejlesztettek ki. Ahhoz azonban, hogy a szer azonnali védelmet nyújtson, magában a vírusban található egyik gént is célba kellett venniük. 
   
Az RNS-darabkák szállítására koleszterinmolekulát használtak a kutatók, és úgy találták, hogy az így előállított krém nem irritálta a kísérleti egerek hüvelyét. "A helyileg alkalmazott RNS-szakaszok alkalmasak lehetnek a HSV-2 kezelésére, újraaktiválódásának megakadályozására, és szexuális úton történő átadására" - írják a szerzők dolgozatukban.