szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Következzen tehát a Travelline sajátos ajánlója a teljes élethez, a...

Costa Rica vadregényes tája
©
Következzen tehát a Travelline sajátos ajánlója a teljes élethez, a többit már mindenki döntse el maga...

Lépjünk Tarzan nyomdokaiba!
A legjobb hely erre a Costa Rica-i esőerdő, ahol a canopying nevű sportág napról napra válik egyre népszerűbbé. Ennek lényege, hogy egy előre kiépített drótkötél pályán fától-fáig lendülve közlekedhetünk a sűrű dzsungelben. Ez a módszer egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy más szemszögből tekintsük meg az esőerdőt, s annak élővilágát. A tovasuhanó turisták mutatványához meglepett majmok és a szivárvány színeiben pompázó madarak asszisztálnak.

Irány a súlytalanság!
Ha picit borsosnak tűnik az űrturistáskodás ára – Charles Simonyi 20 millió dollárt fizetett a jegyért, a kereskedelmi űrturizmusra szakosodó Virgin Galacticnál egy légkörön kívüli túra azonban már 200 000 dollárért elérhető – a zéró gravitációs repülés lehet a pénztárcabarát alternatíva, mindössze alig több mint 5000 dollárért. Ehhez nem kell mást tennünk, csak elutazni a floridai Kennedy Űrközpontba, ahol egy speciálisan átalakított repülőgéppel szinuszgörbéhez hasonló repülésre indulhatunk, amelynek zuhanó ágaiban körülbelül 20 másodpercig élvezhetjük a súlytalanság érzését. Egy út alatt ezt jó néhányszor megismétlik, így gyenge idegzetűeknek – és gyomrúaknak – nem ajánlott. 

Legközelebb 2009 nyarán láthatjuk
©
Csodáljuk a Napot a sötétben!
Ha egy hosszabb útra kell vállalkoznunk, akkor sem érdemes kihagyni egy teljes napfogyatkozást. Hazánkban néhány évvel ezelőtt megtapasztalhattuk ezt a földöntúli jelenséget, ezért most egy darabig erre nem lesz alkalmunk. A legközelebbi időpont, amikor teljes napfogyatkozást lehet megfigyelni a Földön, 2009. július 22-én lesz, ehhez Indiában, Burmában, Kínában, vagy a japán Ryukyu-szigeteken kell tartózkodnunk. Bár nincs közel, de így egyből két élménnyel lehetünk gazdagabbak.

Próbáljuk ki, milyen a vadászpilóták élete!
Lépjük át a hangsebességet az orosz légierő egyik legjellegzetesebb vadászgépével! Egyes utazási irodák néhány ezer euró fejében lehetővé teszik, hogy a vállalkozó kedvű civilek tegyenek egy kört – természetesen kizárólag utasként – egy legendás MiG-29-essel, vagy akár a modernebb MiG-31-essel. Ehhez Moszkva környékére kell utazni, s a kaland előtt szigorú orvosi vizsgálaton kell részt venni.

Üljünk fel a világ legnagyobb hullámvasútjára!
Két választási lehetőségünk van, a világ legmagasabb ilyen szerkezete ugyanis a New Jersey állam beli Jackson Six Flags Great Adventure nevű vidámparkjában található. A Kingda Ka nevű szörnyeteg 140 méteres magasságba is felemelkedik és 206 km/h csúcssebességet ér el. A leghosszabb hullámvasút a japán Nagashimában álló Steel Dragon 2000, amelynek teljes pályája 2479 méteren át teszi próbára egyensúlyérzékünket és gyomorfalunkat. Az adrenalinzuhany tehát garantált mindkét helyen.

Bulizzunk 24 órán át a napsütésben!
A nyári napéjegyenlőséget érdemes az Északi-sarkkörön túl ünnepelni, ilyenkor ugyanis 24 órán keresztül nappali világosság van, s érdekes érzésben lehet részünk, amikor az éjszaka közepén hétágra süt a nap. Az élelmes utazásszervezők természetesen különféle programokat kínálnak a látogatóknak, a legnyilvánvalóbb ezek közül az egész napos parti, de lehetőségünk van kirándulásokra és kalandtúrákra is. A legjobb helyek a norvégiai Hammerfestben, az alaszkai Fairbanksben és a kanadai Inuvikban várnak a jeges szépség kedvelőire. 

[[ Oldaltörés: 160 méter szabadesés ]]

Ússzunk gyilkos bálnákkal!
Október és január között óriási heringrajok úsznak fel az észak-norvég Tysfjordba, nyomukban a legendás orkák (gyilkos bálnák) rajaival. A ragadozók körbeveszik a heringeket, majd farkuk egyetlen csapásával elkábítják őket. A bátor turisták felfújható csónakokból figyelhetik a táplálkozás ezen módját, a még bátrabbak pedig könnyűbúvár felszereléssel akár le is ereszkedhetnek a vízbe, hogy testközelből legyenek szemtanúi a természet véres igazságtételének. 

A Sydney Harbour Bridge csodás élményt nyújt
©
Nézzük meg a Sydney-öblöt felülről!
Az ausztrál nagyváros amúgy is a világ egyik legszebb városaként van számontartva, azonban ha felkapaszkodunk a Sydney Harbour Bridge tetejére, 134 méteres magasságból tekinthetjük meg a panorámát, a jellegzetes operaházzal egyetemben. A hídra akár éjszaka is feljuthatunk, ilyenkor a díszkivilágításban lehet gyönyörködni, csak nézzünk a lábunk elé a keskeny létrákon és járólapokon!

Vessük magunkat a mélybe!
Sokak számára a toronydaruról ugráló bungee-rajongók is őrültnek tűnnek, azonban egyes országokban komoly kultúrája alakult ki ennek a különös extrémsportnak. Jó példa erre a 43 méter magas Kawarau-híd, ahol akár arra is lehetőség van, hogy az ugrás végén megmártózzunk a völgy mélyén csörgedező folyóban. Ennél is komolyabb a világ legnagyobb bungee-jumpingja, amely Dél-Afrikában található. Itt 300 méter mélység tátong a viadukt alatt, amelyből mintegy 160 métert szabadesésben tesz meg a vállalkozó szellemű ugró. Garantáltan emlékezetes lesz magunk és utastársaink számára.

Vacsorázzunk és aludjunk a víz alatt!
Világszerte egyre több helyen létesítenek víz alatti vendéglátóhelyeket, szállodákat. Az egyik első a Maldív-szigeteken található, Ithaa városa mellett, 5 méterrel a tengerszint alatt. A hangulatos vacsorát a fejünk felett átívelő üvegfal túloldalán úszkáló halak, ráják, valamint a szivárvány színeiben pompázó korallok teszik feledhetetlenné. A víz alatti szállodák közül a legújabb, a Hydropolis idén nyitja meg zsilipeit Dubajban, 2011-re pedig elkészül a Poseidon Fijin.

Ismerkedjünk meg egy vulkánnal is!
©
Sétáljunk egy repülő szárnyán!
A repülés hőskorát élhetjük át többek között a Gloucestershire-i Rendcomb reptéren, ahol egy klasszikus, kétfedeles gép felső szárnyához rögzítve élhetjük át a 4G gyorsulást, valamint a több mint 240 km/h-s sebesség érzését. Az igazán bevállalósak még egy bukófordulót is kipróbálhatnak a veterán gépezettel a talpuk alatt.

Nézzünk meg egy működő vulkánt!
A természet erejét mi sem adhatja vissza kézzelfoghatóbban, mint a kénes gőzök, a morajlás, a föld rázkódása, és az itt-ott feltörő lávafolyamok. Egy-egy ilyen túra nem a gyenge idegzetűeknek való, azonban belegondolni abba, hogy a bolygónk szívét láthatjuk dobogni a szemünk előtt, kellemesen borzongató érzés. A legnépszerűbb működő vulkánok, ahová túrákat is szerveznek a Hawaii Volcanoes nemzeti parkban, a Costa Rica-i Volcán Arenal parkban, illetve a Réunion szigetén található Piton de la Fournaise-nél találhatóak. Ez utóbbi meglepően gyakran tör ki, míg a Volcán Arenalban pedig a jellegzetes gejzírekre is vethetünk egy pillantást. 

[[ Oldaltörés: Négy keréken Londontól Sydney-ig ]]
Utazzuk át a fél bolygót repülő nélkül!
Különleges kalandtúrára vállalkozik, aki befizet arra a 13 hetes buszútra, melynek során eljut Nagy-Britanniából – többek között Prága, Budapest és Isztambul érintésével – Ausztráliába. Természetesen az út egy részét komphajón kell megtenni, azonban annyi különleges helyszínt lehet látni a valamivel több mint 3 hónap alatt, hogy érdemes nekidurálni magunkat a minden bizonnyal meglehetősen kényelmetlen, ám annál varázslatosabb útnak.

Betörni a legvadabb hullámokat
©
Ejtőernyőzzünk egy igazán különleges helyen!
Ha már vállaljuk a tandemugrás veszélyeit, miért ne tennénk ezt egy olyan helyen, amelynek látványa egy életre elkísér majd minket. Mit szólnánk például a Mount Everesthez? Az Incredible Adventures nevű cég a világ legmagasabb érkezési zónájában kínálja szolgáltatásait, amelyhez nincs szükség előzetes gyakorlatra. A tandemugrás során megcsodálhatjuk a Himalája lélegzetelállító hegyvonulatait és havas csúcsait, s földet érés után sem szűkölködünk majd a látnivalóban.

Lovagoljuk meg a világ legnagyobb hullámait!
Ez a kaland nem a kezdőknek való. A szörfözés rajongói mindig is a legvadabb, legveszélyesebb kalandokat keresi, ezeket pedig a Tahiti szigete mellett húzódó Teahupo’o zátonynál találjuk meg. A szörfös körökben is vakmerőségéről ismert Laird Hamilton 2000-ben már meglovagolta a legnagyobbnak és legnehezebbnek tartott hullámokat, erről a Riding Giants című filmjében számol be, amelyet talán érdemes megnézni, mielőtt csomagolni kezdenénk.

Keressünk fel egy orángután-családot!
Borneó szigetén, a Kinabatangan folyó mentén haladva az egzotikus vadvilág széles spektrumát figyelhetik meg a kalandorok. A különböző madárfajoktól, a különleges növényeken át a narancsszínű bundájukról messziről megismerhető orángutánokig. Ezek a jámbor majomcsaládok valóságos fészkeket építenek maguknak a dzsungel fái között. Természetes környezetükben már csak Szumátra és Borneó szigetén találhatóak meg, s számuk drámaian csökkent az elmúlt évtizedben – 27 000-ről 15 000-re – ezért ha biztosra akarunk menni, érdemes felkeresni a Sepilok rezervátumot. 

La Paz - a világ legveszélyesebb útja
©
Túrázzunk a „halálúton”!
Tériszonyosoknak nem ajánlott a bolíviai La Paz mellett húzódó, hihetetlenül keskeny hegyi út, amelyen a szembejövőknek sokszor komoly kihívást okoz, hogy elhaladjanak egymás mellett. A sikertelen kísérletek emlékét számos rozsdás autóroncs őrzi a meredek hegyoldalban. Ennek ellenére a vakmerő hegyibringások számára ez az egyik legnagyobb ínyencség, különösen, hogy a mintegy 60 kilométer hosszú út az Andok festői tájain kígyózik végig, 4700 és 1200 méteres tengerszint feletti magasságok között.

Elefántpólózzunk!
Ennek a vidám csapatsportnak saját világbajnoksága van, amelyre minden decemberben kerül sor Nepálban. Az ünnepi alkalomra feldíszített ormányosok és lovasaik szigorú szabályok szerint vetélkednek, s a mérkőzéseket óriási érdeklődés övezi. Kifejezetten érdekes, hogy ezek az óriási lények mennyire játékosak, s milyen komoly intellektussal kezelik a játék szabályait. Megkapó, egyben szórakoztató időtöltés a világ egyik legegzotikusabb országában, a Himalája tövében.

Táncoljunk argentin tangót!
Bár számtalan tánciskola kínálja szolgáltatásait hazánkban is, azért mégiscsak a tánc szülőhazájában, azon belül is Buenos Airesben érdemes kipróbálni ezt az érzéki és szenvedélyes mozgásormát. Az argentin tangó eredetileg a XIX. század második felében fejlődött ki Buenos Aires bordélyainak és elszegényedett barrio-inak szövevényében, így talán nem csoda, ha a helyiek a legnagyobb mesterei ennek a forró táncnak. 

-JB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Az 5 legveszélyesebb kaland

Aki már végigjárta a földi paradicsomokat, most bekukkanthat a pokolba is, csak a megfelelő...

Maszkban tartott tömegesküvőt 220 pár a Fülöp-szigeteken - videó

Maszkban tartott tömegesküvőt 220 pár a Fülöp-szigeteken - videó

Egyiptom "a Nílus ajándéka", de mostantól Etiópia is az akar lenni

Egyiptom "a Nílus ajándéka", de mostantól Etiópia is az akar lenni

Eszeveszett tempóban leltároznak a Természettudományi Múzeumban

Eszeveszett tempóban leltároznak a Természettudományi Múzeumban

Az Élősködők, mint a dél-koreai társadalom tükre

Az Élősködők, mint a dél-koreai társadalom tükre

„Segítenél elmondani a világnak, hogy én is meleg vagyok?”

„Segítenél elmondani a világnak, hogy én is meleg vagyok?”

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél