szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár még mindig tömegek esznek naponta a gyorséttermekben, a minőségi konyhának...

A Chez Daniels
©

Bár még mindig tömegek esznek naponta a gyorséttermekben, a minőségi konyhának is egyre komolyabb a rajongótábora. A legjobb éttermek nem feltétlenül a legdrágábbak is, de azért általában a különleges alapanyagokat és a szaktudást rendesen meg kell fizetni. 

Ezért aztán sokan hiába is vágynának a valódi ízekre, mert pénztárcájuk nem engedi meg, hogy gyakorta áldozzanak a gasztronómia oltárán.

Február 26-án azonban mindenki közelebb kerülhet álmaihoz, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében immáron negyedik éve megrendezett Torkos Csütörtökön a csatlakozott éttermek féláron látják vendégül az éhes polgárokat. 

Az idén különösen ígéretesnek látszik a nagy nap, mivel rekordszámú vendéglátóhely jelentkezett be, eddig 1200 étterem jelezte részvételi szándékát. 

Ebben a nagy lelkesedésben nyilván jókora szerepe van a pénzügyi válság miatt lecsökkent vendégszámnak is, mostanában például sajnos előfordult, hogy több igen népszerű étterem, mint például a Gresham Palace Pávája vagy a Segal, egy időre kénytelenek voltak bezárni. 

A Robinson étterem
©

De bármi is áll a dolog hátterében, mi mindenképpen örülünk, hogy az idén még több luxusétterem sztárszakácsának az alkotásait próbálhatjuk ki.

A Chez Daniel az elsők között kapcsolódott be az akcióba és ezzel igen megmelengette a szívünket. A kis francia étterem mindig is a kedvencünk volt utánozhatatlan hangulatával és remek konyhájával. 

Ha valaki nem ismerné, a szakács specialitása a hagymaleves, a csigaételek, a friss tengeri halak és az erdei gombák. Érdemes jó előre helyet foglalni, mert amikor a kert nem játszik, kevesen férnek be.

A Robinsont viszont szinte mindenki ismeri, még ha nem is tudja, hogy az az a bizonyos. A városligeti tóra épült mesterséges sziget-szerű épület minden turista fő célpontja, most azonban mi is megengedhetjük magunknak egyetlen estére.

A Vadrózsa étterem
©

A Ráday utcában található Costes nem az elhelyezkedéséről, hanem elsősorban a konyhájáról híres. A hírnév a portugál konyhafőnöknek, Miguel Rocha Vieiranak és a minőséghez való szinte mániákus ragaszkodásnak köszönhető. 

Állítólag minden alapanyag Franciaországból érkezik, így utazás nélkül valódi frank vacsorát fogyaszthatunk, ha a bretagne-i kacsamáj, a Charolais marha vagy a pireneusi bárány mellett döntünk.

Aki inkább a magyaros konyha híve, azt jövő csütörtökön tárt karokkal várják a Vadrózsa étteremben, amely időnként nemzetközi toplistákon is szerepel, volt már olyan, hogy megválasztották a legjobb budapesti étteremnek, bár ezzel nyilván nem mindenki értene egyet. 

A budai barokk villában ódon a hangulat, a konyha viszont friss, még a hagyományos ételeket, mint a túrós rétes is képesek a lényeg megváltoztatása nélkül átértelmezni.

Rickshaw & Sushi Bar Restaurant
©

A szállodai éttermek közül is csatlakozott néhány, amelyek népszerűsége egyáltalán nem véletlen. Tapasztalatból mondjuk például, hogy a Le Meridien Le Bourbon nevű étterme nem csak gyönyörű helyszín, de a konyha is kifogástalan és fantáziadús, itt is egyértelmű a francia hatás. 

Minden fogást szerettünk, de ha csak egyvalamit rendelhetnénk, az biztosan édesség lenne és ez nem csak azt jelenti, hogy imádjuk a sütiket, hanem azt is, hogy ilyen minőségű desszertet nem sok helyen találhatunk manapság.

A Corinthia Grand Hotel épületében található a nemrég “év étterme” díjat kapott Bock Bistro, aminek nem láttuk a nevét a legfrissebb listában, reménykedtünk, de sajnos, hiába.
Viszont a Rickshaw legalább olyan kiemelkedő a keleti ízek területén, ha őket választjuk, valószínűleg megvalósítjuk a mottójukat: ”Életünk célja, hogy boldogok legyünk”.

- KM -

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!