Interneten olcsóbb a fel nem használt vasúti jegy

Interneten olcsóbb a fel nem használt vasúti jegy

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Eladó mindig akad, mivel sokan vannak, akik végül elállnak a jóval korábban...

Van eladó jegy a neten
©

Eladó mindig akad, mivel sokan vannak, akik végül elállnak a jóval korábban tervezett utazástól. És ezek a jegyek jóval olcsóbbak, mint a jegyen feltüntetett ár, 25-30, de akár 50 százalékkal kevesebbe kerülnek, vagy akár az ár ötödéért is mg lehet szerezni őket.
   
Nem kevesebb mint három internetes portál kínálja ezt a szolgáltatást, amely egyáltalán nem ütközik törvénybe, hanem egyszerűen az SNCF, a francia államvasút jegyárrendszerének sajátosságait aknázza ki. A vasút az utazások előtt hetekkel, sőt hónapokkal forgalomba hoz jegyeket, amelyeket nem lehet visszaváltani, viszont jóval olcsóbbak, mint a közvetlenül az indulás előtt vásárolt teljesárú jegy.
   
Az utazó számára az előre megvásárolt jegy elvész, ha nem használja fel - viszont interneten eladhatja valaki másnak, aki az adott pillanatban kíván útra kelni. A rendszer még a kódszámmal eladott, az utazó által számítógépről kinyomtatandó jegy esetében is működik, ha még azelőtt gazdát cserél, hogy kinyomtatták volna.
   
Sokan vannak, akik már eleve a Kelbillet.com, a Trocdesprems.com vagy a Zepass.com portálokon keresnek jegyet egy adott időpontra, de az internetes kereskedelem sokakat arra is felbátorít, hogy hónapokkal korábban vásárolják meg közvetlenül a vasúttól a jegyet akkor is, ha még nem biztosak az utazásban. Bíznak ugyanis abban, hogy ha megváltoztatják tervüket, nem vész oda az egész összeg, amit kifizettek, mert interneten még el tudják adni a jegyet.
   
A három portál 2002 és 2006 között jött létre és különösen a vakációs időszakok előtt bonyolít le élénk forgalmat - mondta el Yann Raoul, aki csak szórakozásból hozta létre a Kelbillet webhelyet és maga is meglepődött azon, milyen sikere lett. Főleg fiatalok keresik fel a portált, kétharmaduk pedig nő.
   
A módszer mindhárom portálnál hasonló. Csak az eladóknak kell kitölteniük egy adatlapot az időpontról és az útvonalról. A vevők a hálón vagy telefonon vásárolhatnak, aztán a jegyet postán kapják meg, vagy találkoznak az eladóval. Néha ugyan meghiúsul az ügylet, de mivel általában kis összegekről van szó, átlag 30 euróról, az emberek nem túlságosan aggódnak.
   
Mivel a vasút által kiadott internetes utazási jogosítványok több személyre is szólhatnak, előfordulnak furcsa helyzetek. Egy Cécile nevű hölgy egy hat személyre szóló Párizs-Strassbourg retúrjegyet adott el az egyik portálon hat különböző, egymást természetesen nem ismerő személynek. Mind a hat vevőnek a Gare de l'Est-en adott randevút, amikor pedig egyiküknek át kellett adnia az egyedüli jegyet, "a legnagyobb hangút" választotta. "A továbbiakban mindannyian őt követték libasorban, bármerre ment a pályaudvaron" - mondta el az ügyes retúrjegyeladó a párizsi lapnak.

MTI