Ellentmondásos eredmények a prosztatarákszűrésről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem vet véget a prosztatarák általános szűrésének szükségességéről szóló vitának az Európában és az Egyesült Államokban lefolytatott két legutóbbi tanulmány, melyek ellentétes eredményt hoztak.

Az Egyesült Államokban elterjedten alkalmazzák a szűrést, ám a kutatók 76 ezer férfit érintő tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy az nem mentett életeket. Európában nem végzik rutinszerűen a vizsgálatot, egy hét országra kiterjedő, 162 ezer férfire vonatkozó tanulmány szerint 20 százalékkal csökkenti a halálozást a szűrés.
   
A prosztatarák szűrésére jelenleg vértesztet használnak, az úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét mérik. A PSA értéke azonban több okból emelkedhet meg, tumor gyanúja esetén szövetmintavétellel erősítik meg a diagnózist. Sok tumor olyan lassan növekszik, hogy gyakorlatilag nem fenyegeti a páciens életkilátásait, azt azonban nehéz meghatározni, hogy az adott tumor melyik veszélyességi csoportba tartozik.
   
A legmegfelelőbb kezelési mód kiválasztása körül is bizonytalanság van, hogy várakozás, műtét, hormonkezelés vagy sugárzás legyen-e. A kezelések impotenciát és inkontinenciát okozhatnak. 
   
A most közzétett tanulmányok a 90-es években indultak, az amerikai férfiakat 7-10 évig, az európaiakat átlagosan kilenc évig követték nyomon. Mindkét vizsgálatot - melyek eredménye a New England Journal of Medicine című szaklap szerdai számában jelent meg - folytatják a kutatók.