szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb daganata. Magyarországon a férfiak körében a harmadik-negyedik leggyakoribb daganatos halálok. Évente mintegy 4500 friss prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, s 1400-1600-an veszítik életüket a betegség miatt.

A világon 3 percenként veszíti életét egy férfi ezen alattomosan jelentkező kór miatt, amely sokszor még akkor is tünetmentes, amikor a gerincben, csontokban már ott lapul az áttét. Pedig az idejében felfedezett prosztatarák teljes sikerrel gyógyítható, ezért van jelentősége a szűrővizsgálatoknak és a tájékoztatásnak.

A diagnosztizálás első fázisa a PSA-szint (prosztata-specifikus antigén) megállapítása, amely egy egyszerű vérvétellel elvégezhető, az ultrahangvizsgálat megmutatja a dülmirigy szerkezetét, s az orvos tapintásos vizsgálata sem fájdalmas, legfeljebb kissé kellemetlen. Mivel a daganattal megegyező tüneteket okozhat a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a gyulladásos folyamat is, fontos a szakorvosi szűrővizsgálat elvégeztetése. 
 
Az életkor előrehaladtával növekszik a prosztatarák gyakorisága, így minden ötvenévesnél idősebb férfinak évente el kellene mennie szűrésre, még akkor is, ha nincs panasza. Hatvan év fölött egyébként már nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy férfi a prosztatabetegségek valamelyik válfaját elkerülje. 
 
Az idejében végzett szűrés fontosságát támasztják alá a statisztikák is: míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált rákos esetek 80 százaléka műthető, azaz a daganat nem terjedt a mirigy határain túl, Magyarországon az arány fordított, a betegek 80 százaléka már áttétekkel kerül orvoshoz. Ekkor a sebészeti beavatkozás, amely az esetek 90 százalékában tíz éven túli túlélést biztosít, már nem kerülhet szóba. 
 
Régebben a műtéteknek nagyon komoly szövődményei maradtak vissza (csepegő vizelet, szexuális problémák) ma már azonban olyan kímélő műtéti technikák vannak, hogy ezek a gondok minimálisra csökkenthetők. Ha az operáció már nem járható út, sugárterápiát, gyógyszeres kezelést alkalmaznak. 
 
A világnap alkalmából szeptember 13-án szűrővizsgálatokat, ismeretterjesztő előadásokat, kulturális rendezvényeket tartanak a budapesti Városligetben a Magyar Urológusok Társasága szervezésében, amely így kívánja minél szélesebb körben tudatosítani, hogy az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható.
 
Szeptember 15-ét 2005-ben nyilvánította a prosztata (dülmirigy) napjává az Európai Urológus Társaság. E naphoz kapcsolódva a hónap első felében egész Európában - így Magyarországon is - szakorvosok, egészségügyi intézmények, a népegészségüggyel foglalkozó szakemberek "szólítják meg" a sajtó nyilvánosságán keresztül a férfiakat, figyelmeztetve őket a prosztatarák korai felismerésének lehetőségeire, a szűrővizsgálatok fontosságára. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mi áll a prosztatarák hátterében?

Hét olyan újabb gént találtak brit kutatók, amelyek összefüggésbe hozhatók a prosztatarák kialakulásával. Ez segítheti a nagyobb kockázattal élő férfiak kiszűrését.

MTI Plázs

Vizeletvizsgálattal megelőzhető a prosztatarák

Az agresszív prosztatatumor egy olyan vegyületet termel, amelynek a vizeletből való kimutatásával meghatározhatóak lehetnek majd a legveszélyesebb daganatok - közölték amerikai kutatók.

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros

Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros