szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sugárterápia javítja azoknak a férfiaknak a túlélését, akiknek a műtét után kiújul agresszív prosztatarákja - állítják amerikai kutatók.

A prosztatarák kiújulását követő két éven belül alkalmazott sugárterápia kétharmadával csökkentette a halálozási kockázatot azokhoz képest, akik nem kapták ezt a kiegészítő kezelést - közölte Bruce Trock, a baltimore-i John Hopkins Egyetem munkatársa.  a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklapban megjelent tanulmányában. 

Világszerte évente 780 ezer új prosztatarákos esetet találnak, és 250 ezer férfi hal meg ebben a tumorfajtában. Időnként nagyon lassan növekszik, és nem igényel azonnali kezelést. Az esetek 30-40 százalékában a műtét önmagában elég ahhoz, hogy megakadályozza a tumor visszatérését. 

Bruce Trock csoportja 635, műtét után kiújult, agresszív típusú prosztatarákkal élő amerikai férfi egészségügyi adatait elemezte. Közülük 397-nél nem alkalmaztak kiegészítő terápiát, 160-an sugárterápiát kaptak, 78-an pedig sugár- és hormonterápiát egyaránt. Mintegy hat év elteltével azoknak a férfiaknak, akiknél sugárterápiát alkalmaztak, 86 százalékos esélye volt a tízéves túlélésre, míg azoknak, akik nem kaptak sugárterápiát, 62 százalékos. A kutatókat is meglepte, hogy azoknak a túlélési esélyeit javította a legnagyobb mértékben a sugárterápia, akinél a leggyorsabban növekedett a tumor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mi áll a prosztatarák hátterében?

Hét olyan újabb gént találtak brit kutatók, amelyek összefüggésbe hozhatók a prosztatarák kialakulásával. Ez segítheti a nagyobb kockázattal élő férfiak kiszűrését.

MTI Plázs

Azonosítható a prosztatarák súlyosabb változata

Angol tudósok új eljárással képesek azonosítani a prosztatarák halálos változatát. Egy szaklap cikkében Colin Cooper, a Brit Rákkutatási Központ professzora hangsúlyozza, hogy a módszer révén pontosan eldönthető: agresszív-e a daganat, vagy jóindulatú, és pontosan ez az, amire az adott helyzetben az orvosok kíváncsiak.

MTI Plázs

Kevesebben halnak meg prosztatarákban

Jelentősen csökkent a prosztatarák által okozott halálozás az ausztriai Tirolban, miután a 45 és 75 év közötti férfiak számára ingyenes szűrést vezettek be - jelentette osztrák kutatók tanulmánya.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten