szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak olyanok, akik a természetben olyanok szeretnek lenni, amilyenek valójában.

©

Vannak olyanok, akik a természetben olyanok szeretnek lenni, amilyenek valójában. Vállalják testük minden hibáját, természetességét és  mindezt nyíltan teszik. Olyan pihenőhelyeket, strandokat keresnek, ahol a nudizmus természetes. Lehet, nekik van igazuk. Sokkal szabadabb lehet ruha és kötöttségek nélkül pihenni.

Jó néhány éve különlegességnek, lázadásnak számított, ha valaki nudista strandra ment külföldön. Pedig vannak olyan országok, ahol ez nem kuriózum. Harminc éve, sőt még több is, Jugoszláviában, Németországban voltak már ilyen kempingek, sőt itthon is, például az Omszki tó partján, bár csak egy kis eldugott sarokban.

Ma már nem számít igazán különlegességnek, ha valaki nudista strandon szeretné vakációját eltölteni. A vállalkozó szelleműeknek következzen egy összeállítása a legjobbak között nyilvántartott nudista strandokról. Kalandra fel és ruhával le! 

©

Horvátország: az úttörő
Bizonyára kevesen tudják, hogy az első nudista stand Raab szigetén volt, 1936-ban. Ekkor érkezett ugyanis oda VIII. Edward és kedvese, Mrs. Simpson vakációzni. A szálloda speciális ajánlata volt a különleges vendégek számára, helyi lakosok beleegyezésével, hogy a tengerben meztelenül fürödhettek. Annyira tetszett ez a lehetőség számukra, hogy másoknak is ajánlották ezt a helyet. Ezek után lett ez a sziget az első hivatalos nudista strand. Azóta a Dalmát tengerpart nagyon sok pontján ledobhatjuk fürdőruhánkat. 

Franciaország: Saint Tropez, Cap d'Agde
A nudizmus fővárosának nevezik ezt a helyet. Párizstól 4 órányi vonatozással érhető el. Közel van Montpellier,  és Nimes is. Nagyon népszerű, azért ha lehet, ne hétvégén érkezzünk, főleg ha nincs előre foglalt szállásunk. Akkor ugyanis kellemetlen meglepetésben lehet részünk. A Riviérán elfogadott a topless fürdőzés. Ezen a helyen nemcsak strandolni lehet meztelenül, hanem vásárolni, vacsorázni is. Öt kilométeres partszakasz áll a nudizmus kedvelőinek, saját orvosi rendelővel, bankokkal, üzletekkel. Nyári szezonban közel negyvenezer vendég üdül itt. A strandon kötelező a nudizmus. A nudista faluba külön engedéllyel lehet belépni, ami 9 euroba kerül. Természetesen vannak szabályok, amiket be kell tartani. Például nem lehet fényképezni, csak szigorúan család tagokat, a vacsorához fel kell öltözni és tilos a pornográfia bármilyen formája. Vannak bárok, ahova csak párokat engednek be. 

©

Spanyolország: Ibiza, Playa d'en Bossa
Spanyolországban elvileg minden strandon megengedett a nudizmus, gyakorlatilag azonban azokon a strandokon elfogadott, amelyek elzártabb helyen találhatóak.
Costa del Sole, Costa Natura Nudist Resort
Az egész falu a nudisták számára áll rendelkezésre, fürdő-medencével. sportolási lehetőségekkel, könyvtárral. 

Olaszország: csak bizonyos feltételek mellett
A strandokon általában tilos a nudizmus. Van azonban néhány kivétel, ahol ez mégis megengedett - a helyi naturista szervezeteknek köszönhetően. A nudista strandok jegyzékét általában az útikönyvek tartalmazzák, de az interneten is megtalálhatjuk. A bejutáshoz egy speciális kártya szükséges, mellyel igazolni lehet, hogy tulajdonosa elfogad bizonyos szabályokat (INF- International Naturist Federation). Egyedülálló férfiakat nem engednek be.  

©

Ausztria: naturista parkok, strandok
Ausztriában teljesen elfogadott dolog a nudizmus. Nemcsak párok, hanem családok számára is, kiskortól kezdve. Sok kemping kínál lehetőséget a naturista természetkedvelők számára, nemcsak a tavak, folyók partján, hanem a hegyek között is. Ezek között az egyik legjobb a Camping Pesenthein. 5 hektárnyi gyönyörűen parkosított területen helyezkedik el a kemping, ahol nudista vendégeket is szívesen látnak. A Millstatter tó 24 fokos, tiszta vizével kedvelt kirándulóhely, ahol nemcsak fürödni lehet, hanem a vizisportok szerelmesei is jól érezhetik magukat.

Magyarország: nálunk is lehet pucéran
Aki minden porcikáját napoztatni, fürdetni szeretné, annak nem kell feltétlenül külföldre utaznia. Hazánkban is van néhány hely, amit nyugodtan felkereshetünk, ha otthon hagytuk a fürdőruhánkat. Ezek többsége bányatavak mellett üzemel:
• Balatonberény, Naturista strand és kemping
• Szeged, Sziksósfürdő
• Nyéki tó
• Látóképi naturista strand
• Délegyháza, Naturista Oázis Kemping
• Bajai nudista strand.

Néhány budapesti strandon is működik naturista napozó, például a csillaghegyi strandon vagy a Gellért fürdőben. 
Azoknak akik ezek után kedvet és elég bátorságot éreznek, hogy az idei nyáron olyan strandokat is felkeressenek, ahol semmit sem takargatnak, azt tanácsoljuk, hogy legyenek nyitottak az új elfogadására. Ez esetben ugyanis nemcsak magunkat kell legyőzni, hanem elfogadónak is kell lennünk a többiekkel szemben is. Ez pedig nem mindig egyszerű.
 
-NE-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!