szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Európában is sokan választják repülő helyett a nagysebességű vasutakat...

©

Európában is sokan választják repülő helyett a nagysebességű vasutakat hosszabb utazásokhoz is. Hogy miért? Vonaton utazni sokkal kényelmesebb, a becsekkolás és a biztonsági ellenőrzések sokkal rövidebb időt vesznek igénybe, mint a repülőtereken. Gondoljunk bele, hogy egy egyszerű pár órás európai repülőút előtt is órákkal előbb meg kell jelenni a reptéren, sorban állni, várakozni, ráadásul vannak akik félnek a repüléstől. Az autózás sem rossz ötlet ilyen esetekben, de saját autóval bejárni egy kontinenst gyakran túl nagy kihívás, külföldön az autóbérlés rendszerint körülményes, és ha kényelmesen akarunk utazni a nagyvárosok között, akkor nem szívesen ülünk egész nap a volán mögött.

A vonatozás pedig az utazás egyik legromantikusabb formája, másrészt elképesztően gyors tud lenni. Persze itt nem a hazai vonatok kapacitására gondolunk, hanem olyan gyors és modern járatokra, amelyek elképesztő sebességgel tudnak gyorsan nagy távolságokat megtenni, miközben mi olyan kényelemben utazhatunk, ahogy azt autóban vagy repülőn el sem tudnánk képzelni. Persze az út így nem feltétlenül olcsóbb, de a remek hangulat, a stressz mentes indulás és a biztonságos út nem mérhető pénzben. A világ leggyorsabb vasútjait gyűjtöttük most össze a Budget Travel segítségével:

©

Franciaország
Párizs-Starsbourg, max sebesség: 320 km/h, 2 óra 19 perc, kb. 13 ezer forintos jegyár
(Ugyanez repülővel 1 óra, kb. 15 ezer forint)

2007 júniusában adták át a világhírű TGV vasutat. Ezután Párizs és Starsbourg közötti légi forgalom meglehetősen megcsappant: míg 2006 augusztusában 50 ezer utas használta ezt az útvonalat egy évvel később már csak 35 ezren választották a légi közlekedést. A TGV vagonjai fel vannak szerelve kávézókkal, bárokkal (igaz az ételek közepes minőségűek és nagyon drágák ezért inkább tegyünk úgy mint a helyiek: vigyünk magunkkal egy kis sajtot és baguettet a vonatra - meg egy üveg bort természetesen), és tökéletes kényelemben utazhatunk a világ egyik legismertebb vonatán.

Spanyolország
Madrid-Barcelona, max sebesség: 350 km/h, 2 óra 30 perc, kb. 32 ezer forint
(Ugyanez repülővel 1 óra 15 perc, kb. 7500 forint)
2007-ben a Madrid-Barcelona légi útvonalat a világ legforgalmasabb útvonalának nyilvánították – heti 971 járat fordult meg rajta. És bár igen sok olcsó járat közül válogathatunk ezen a vonalon, az AVE nagysebességű vasút sok utast elcsábított. Míg 2007-ben a Madrid-Barcelona között ingázó utasok 72 %-a választotta a légi közlekedést, 2008-ban már csak 60%-uk tette le a voksát a repülők mellett. Szakértők szerint két év múlva fele-fele lesz az arány, annak ellenére is, hogy az AVE jóval drágábban juttatja el az utasokat céljukhoz. Ennyire félnek a repüléstől?

©

Olaszország
Milánó-Nápoly, max sebesség 300 km/h, 5 óra 35 perc, kb. 23 ezer forint
(Ugyanez repülővel: 1 óra 30 perc, kb. 9 ezer forint)
2008 végén adták át az ES nagysebességű vasútvonalat Milánó és Nápoly között, mely több mint 3 órával lerövidítette az utazási időt a két város között. Minden ES vonaton van étterem és bár, az összes vagon légkondicionált, ami korántsem természetes Olaszországban. A legtöbb kritika szerint ez egy remek járat az olaszokra nem mindig jellemző precizitással, tisztasággal, kényelemmel. Ráadásul az ételek sem rosszak, bár a csomagolt élelemmel itt is sokat spórolhat az utazó.
 
Kína
Peking-Tianjin, max sebesség: 350 km/h, 30 perc, kb. 1700 forint
(Nincs hasonlítható repülő járat)
A 2008-as nyári olimpiára időzítették a CRH nagysebességű vasútvonal megnyitását Tianjin (12 millió lakos) és az új, csillogó Pekingi Déli pályaudvar között, ami jelenleg Ázsia legnagyobb pályaudvara. A CRH kevesebb, mint felére csökkentette a városok közötti utazás idejét. A következő nagysebességű vasút Peking és Shanghai között az elkövetkezendő években fog elkészülni – 5 órára rövidítve a jelenlegi 12 órás utazási időt. Jól látható az is, hogy az ár is igen kedvező, és nagyon más választása sincs a helyieknek légi közlekedés híján. Az olimpián a vasút egyébként remekül üzemelt, sebessége pedig elég meggyőző, egy egzotikus kínai körút esetén mindenképpen érdemes kipróbálni.

©

Japán
Tokió- Osaka, max sebesség 300 km/h, 2 óra 36 perc, kb. 26 ezer forint
 (Ugyanez repülővel: 1 óra 5 perc, kb. 44 ezer forint)
A japánok voltak az elsők, akik kifejezetten nagysebességű vonatok számára feltalált speciális síneket építettek. Jelenleg az országban több mint 2000 kilométernyi vasúton száguldhatunk 300 km/h-s sebességgel. Külön figyelmet érdemel (a kitűnő tervezés, és a kényelmes körülmények mellett), hogy jelentősen olcsóbb itt a vonatjegy ára, mint egy hasonló repülőút esetében, nem csoda, hogy egyre többen választják az utazás ezen formáját.
 
Anglia – Franciaország
London-Párizs, max sebesség 300 km/h, 2 óra 25 perc, kb. 19 ezer forint
(Ugyanez repülővel: 1 óra 20 perc, kb. 6 ezer forint)
Már 15 éve szállít az Eurostar utasokat az Angliát és Franciaországot összekötő alagúton keresztül. Bár a fapados légitársaságok jóval olcsóbban visznek minket egyik fővárosból a másikba, a vonattal utazók belvárosból belvárosba érkeznek, időt és pénzt takarítva meg ezzel. Az utazás élményéről nem is beszélve...

©

Egyesült Államok
Jelenleg az egyetlen nagysebességű vasút az Egyesült Államokban az Acela Express, mely az északkeleti városokat köti össze, mint például Washingotn D.C., Philadelphia, New York és Boston. Maximum sebessége 240 km/h, de a sűrű megállók, a vonatforgalom és az elavult sínek miatt az átlagsebessége mindössze 140 km/h körül van.
 
New York City – Washington DC: max sebesség 220 km/h, 2 óra 52 perc, kb. 30 ezer forint
(Ugyanez repülővel: 1 óra 15 perc, kb. 12 ezer forint)

Hiába a nagysebességű vasút, az Acela biztonsági okokból maximum 220 km/h-val közlekedhet, így az út a két város között hosszabbnak tűnik, mint gondolnánk. A standard gyorsvonatoknak mindössze fél órával több időbe kerül megtenni ugyanezt a távot, tehát a vállalkozás nem nevezhető teljes sikernek. Ha sietünk, inkább a repülőt válasszuk!
 
Philadelphia-Boston: max sebesség 240 km/h, 5 óra, kb. 22 ezer forint
(Ugyanez repülővel: 2 óra 40 perc, kb. 37 ezer forint)
Ha az Acela folyamatosan tartani tudná a maximális sebességet, ez hosszú út körülbelül 2 órába telne. Ehelyett 5 órát kell nyűglődnünk, körülbelül annyit, mintha autóval mennénk. A visszajelzések alapján nem ajánlott Amerikában vonatozni...

-BK-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen teknőst még nem láttak a tudósok: szarvak nőttek a szemhéjára – videó

Ilyen teknőst még nem láttak a tudósok: szarvak nőttek a szemhéjára – videó

A Diana-musicalt a Broadway előtt mutatja be a Netflix

A Diana-musicalt a Broadway előtt mutatja be a Netflix

Európa-liga: a Sahtar Donyeck és a Sevilla is az elődöntőben

Európa-liga: a Sahtar Donyeck és a Sevilla is az elődöntőben