szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Eladó mindig akad, mivel sokan vannak, akik végül elállnak a jóval korábban...

Van eladó jegy a neten
©

Eladó mindig akad, mivel sokan vannak, akik végül elállnak a jóval korábban tervezett utazástól. És ezek a jegyek jóval olcsóbbak, mint a jegyen feltüntetett ár, 25-30, de akár 50 százalékkal kevesebbe kerülnek, vagy akár az ár ötödéért is mg lehet szerezni őket.
   
Nem kevesebb mint három internetes portál kínálja ezt a szolgáltatást, amely egyáltalán nem ütközik törvénybe, hanem egyszerűen az SNCF, a francia államvasút jegyárrendszerének sajátosságait aknázza ki. A vasút az utazások előtt hetekkel, sőt hónapokkal forgalomba hoz jegyeket, amelyeket nem lehet visszaváltani, viszont jóval olcsóbbak, mint a közvetlenül az indulás előtt vásárolt teljesárú jegy.
   
Az utazó számára az előre megvásárolt jegy elvész, ha nem használja fel - viszont interneten eladhatja valaki másnak, aki az adott pillanatban kíván útra kelni. A rendszer még a kódszámmal eladott, az utazó által számítógépről kinyomtatandó jegy esetében is működik, ha még azelőtt gazdát cserél, hogy kinyomtatták volna.
   
Sokan vannak, akik már eleve a Kelbillet.com, a Trocdesprems.com vagy a Zepass.com portálokon keresnek jegyet egy adott időpontra, de az internetes kereskedelem sokakat arra is felbátorít, hogy hónapokkal korábban vásárolják meg közvetlenül a vasúttól a jegyet akkor is, ha még nem biztosak az utazásban. Bíznak ugyanis abban, hogy ha megváltoztatják tervüket, nem vész oda az egész összeg, amit kifizettek, mert interneten még el tudják adni a jegyet.
   
A három portál 2002 és 2006 között jött létre és különösen a vakációs időszakok előtt bonyolít le élénk forgalmat - mondta el Yann Raoul, aki csak szórakozásból hozta létre a Kelbillet webhelyet és maga is meglepődött azon, milyen sikere lett. Főleg fiatalok keresik fel a portált, kétharmaduk pedig nő.
   
A módszer mindhárom portálnál hasonló. Csak az eladóknak kell kitölteniük egy adatlapot az időpontról és az útvonalról. A vevők a hálón vagy telefonon vásárolhatnak, aztán a jegyet postán kapják meg, vagy találkoznak az eladóval. Néha ugyan meghiúsul az ügylet, de mivel általában kis összegekről van szó, átlag 30 euróról, az emberek nem túlságosan aggódnak.
   
Mivel a vasút által kiadott internetes utazási jogosítványok több személyre is szólhatnak, előfordulnak furcsa helyzetek. Egy Cécile nevű hölgy egy hat személyre szóló Párizs-Strassbourg retúrjegyet adott el az egyik portálon hat különböző, egymást természetesen nem ismerő személynek. Mind a hat vevőnek a Gare de l'Est-en adott randevút, amikor pedig egyiküknek át kellett adnia az egyedüli jegyet, "a legnagyobb hangút" választotta. "A továbbiakban mindannyian őt követték libasorban, bármerre ment a pályaudvaron" - mondta el az ügyes retúrjegyeladó a párizsi lapnak.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Online vonatjegyvásárlás

Új szolgáltatások bevezetését tervezi a MÁV Start, már idén lehetőség nyílik az internetes jegyvásárlásra.

travelline.hu Plázs

Megszűnő MÁV vonalak

Tizenhat vasúti szárnyvonalon szabad utat adtak a személyszállító vonatok...

Holnap zsugorított emberfejek nélkül nyit ki újra az oxfordi egyetem múzeuma

Holnap zsugorított emberfejek nélkül nyit ki újra az oxfordi egyetem múzeuma

Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba

Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara