Csapdák az egészséges táplálkozásban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Manapság már egyre többen odafigyelnek az egészséges életmódra. Ám sokszor tévesen gondoljuk azt, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Íme néhány csapda, amit érdemes elkerülni.

Müzlik és müzliszeletek. Az összetett szénhidrátok, gabonák fogyasztása nagyon hasznos, több jótékony hatása ismert. A rostok segítik a vastagbél működését, sok rákkeltő anyagot megkötnek a belekben, egyenletes felszívódásuknak köszönhetően kiegyensúlyozott vércukor-szintet biztosítanak. Sok termék nem igazi müzli, csak a nevében az. Az édesített, esetleg cukorral, mézzel, aromákkal dúsított gabonák nem szolgálják az egészséget. Az egyik élelmiszeripari bravúr a csokoládédarabos müzli.
 
Cukormentes üdítők. Az ember energiaszükséglete az életkorral fokozatosan csökken, legnagyobb serdülőkorban, majd körülbelül 10 évenként 5-10 százalékkal kevesebb. Zéró kalória, tökéletes ízhatás - jó lenne. De a szervezetet nem lehet becsapni. Kimutatott tény, hogy cukormentes üdítők fogyasztása mellett számos egyéb forrásból fölösleges kalóriákat viszünk be. Egyrészt könnyebben elcsábulunk egy kis nassolásra, mert a nullkalóriás üdítő fogyasztása feloldoz bűneink alól, másrészt a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít. Ez azt jelenti, hogy ha megvolt az édes íz élménye, akkor várja a hozzá társított energiát, ha ezt nem kapja meg, más forrásból követeli.

Tartalmi partnerünk a WeBBeteg.hu. A teljes cikket elolvashatja itt.