szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itthon két nap alatt hajóskapitány lehet valaki, hiszen csak ennyi idő kell a nemzetközi...

©

Itthon két nap alatt hajóskapitány lehet valaki, hiszen csak ennyi idő kell a nemzetközi tengeri hajóvezetői engedély megszerzéséhez, az Adriai-tenger pedig alig fél napra van autóval, amely nem csak költségkímélő de időspóroló megoldás is. Ez a tenger remek hely a vitorlázni vágyóknak, mert nem igazán veszélyes és a mediterrán éghajlata miatt egész évben alkalmas a hajózásra. Júliustól októberig az Adriai nyugodt, így a kevésbé tapasztaltak is vízre szállhatnak, mert általában a jól prognosztizálható gyengéd misztrál szél uralja a napokat. Télen és tavasszal pedig a szeszélyes bóra és jugó szelek bolondoznak az izgalmat keresőkkel.

Ami a szárazföldet illeti, a horvát tengerpart sem gyengélkedik izgalmakban, a táj gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik, a tengerparti városoknak pedig remek kikötői vannak. Választhatjuk Isztriát, amelynek történelmi kisvárosai és jellegzetes templomtornyai igazán hangulatosan mutatnak a vízről, vagy vehetjük utunkat Dalmácia felé, ahol három nemzeti park, és több természetvédelmi terület is felfedezésre vár. A városok közül a történelem kedvelőknek ajánljuk bástyákkal várakkal és templomokkal megrakott Dubronvikot, a római kori épületekkel rendelkező Splitet, vagy a sokszor mini-Rómának is nevezett Zadart. Aki bulizni szeretne annak ott van Bol, Makarska vagy Sutivan kellemes éjszakai élete, ha pedig magányra vágyuk kiköthetünk a  vadregényes szigetek (Krk, Cres, Pag, Rab) egyikén, vagy megkerülhetjük az Isztriai félszigetet. 

©

Élet a vitorláson
A tengeri vitorlás hajók általában nagyobbak, mint tavi társaik, és hűtőszekrénnyel, gázsütővel felszerelt konyhával, zuhanyzós/WC-s fürdőszobával, meleg vízzel és akár még fűtéssel is biztosítják a hosszabb utak kényelmét. Amikor hajót választunk, vegyük figyelembe az útvonalat, a csapattagok számát és igényeit. Ha baráti társasággal utazunk, jól válogassuk meg a csapatot, mert a hajó nem az a hely, ahol intim körülmények között elvonulhatunk.

Legyen akármilyen luxus jacht is a bérelni vágyott jármű, a kabinok általában kicsik, funkcionálisak és nem hangszigeteltek, a fürdőszobák pedig alap felszereltségűek és közösek. Talán ezért is van, hogy általában a fiatalabb korosztály kedveli a vitorlázást, ám ez nem azt jelenti, hogy idősebbek ne tehetnének próbát, soha nem késő új dolgokat elkezdeni az életben, ráadásul a vitorlázásról kevesen panaszkodtak eddig. Aki szereti a kempingezést és a kötetlen életet, aki szereti a napot, a fürdést, a búvárkodást, szeret a kék ég alatt lustálkodni, az kortól függetlenül élvezheti a vitorlázás minden örömét. 

©

Milyen hajót béreljünk, mennyiért és hogyan? 
A legnépszerűbb hajók a Bavaria 42 (8 fő, 3 kabinban) a Bavaria 47 (10 fő, 4 kabinban) és az Elan 45 (8 fő, 3 kabinban) ezek általában kielégítenek minden igényt, de a Beneteau és Dufour típusok is komoly népszerűségnek örvendenek. Egy Bavaria 42 bérelhető 1600 eurótól, egy Elan ára 1800 – 2000 euró, míg egy Dufour egyheti bérlete elérheti a 3200 és 3500 eurót is. 

Ezek az árak meglehet magasnak tűnnek, de ha elosztjuk az összeget a résztvevők számával, akkor meglátjuk, hogy vitorlázni nem is akkora luxus, legalábbis egyáltalán nem drágább egy horvátországi nyaralásnál, ám itt sokkal nagyobb a szabadságunk.

Ha a hajót kapitány nélkül béreljük, akkor általában fizetnünk kell egy vaskosabb kauciót, ehhez szükséges egy dombor nyomott bankkártya (Visa vagy Maestro), ennek hiányában nem szívesen állnak szóba velünk, mert a készpénzes fizetés a nagy összegek miatt egy kicsit nehézkes. 

©

A bankkártyánk mellett nem árt ha legalább egy kreditkártyának is a birtokosai vagyunk, vészhelyzetekre illetve fizetőképességünk bizonyítására.

A dombor nyomott kártya azért is szükséges, mert a foglalás általában on-line történik és amikor a bérlő társaság visszaigazolja, hogy a hajó  a rendelkezésre áll adott időpontban, akkor a véglegesítéshez általában ki kell fizetnünk a bérleti díj 50%-át, majd az utazás előtti hetekben a másik 50 %-ot is. Mindezt természetesen banki átutalással. 

A bérlő társaság az első 50% kifizetése után szerződést és információs csomagot küld, amelyben minden utazáshoz szükséges tudnivaló benne lesz. Egy bérlés járulékos költségekkel is jár, fizetnünk kell a gázpalackért, a takarításért és sokszor a felszereltségért is (takarók, edények stb.).

©

Tippek hajóbérléshez:
- Az Adrián kisebb motorosokat bérelhetünk akár napi viszonylatban is, nagyobb hajókat azonban általában csak hosszútávra, de minimum egy hétre adnak bérbe.
- Ha gyakorlott vitorlázók vagyunk, ne menjünk szezonban nyaralni, télen és tavasszal a hajók jóval olcsóbbak.
- Érdemes minél korábban hajót foglalni, télen például, amikor 5% -10 % „Early bird” kedvezményt is adhatnak a cégek.
- Ha rugalmasak vagyunk az időpontot illetően, hagyhatjuk a bérlést az utolsó pillanatra is, a tervezett indulás előtti 1-2 hétben akár 20% kedvezményt is kaphatunk az el nem kelt hajókra.
- Az árak nem csak a szezontól függenek, de a körülményektől is: ha több hétre béreljük a hajót, kedvezményeket kaphatunk, ha pedig gyakori vitorlázók vagyunk érdemes tagja lenni valamelyik klubnak, mert akkor további kedvezmények is várnak ránk.   
- A hajóbérléshez fontos információkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség internetes oldalán találhat meg, ide kattintva!
 
Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyomoz a NAV az Est Mediát megmentő cég ügyében

Nyomoz a NAV az Est Mediát megmentő cég ügyében

Egy Obamához közel álló afroamerikai politikus is indul a demokrata elnökjelöltségért

Egy Obamához közel álló afroamerikai politikus is indul a demokrata elnökjelöltségért

Visszavonulóban Borkaiék ügyvédje, távozott egy boros cég vezetéséből

Visszavonulóban Borkaiék ügyvédje, távozott egy boros cég vezetéséből

Nem véletlenül merül le mostanában hamar az iPhone-ja, ha frissített az iOS 13.2.2-re

Nem véletlenül merül le mostanában hamar az iPhone-ja, ha frissített az iOS 13.2.2-re

Lehet nyereséges a Puskás Aréna? Persze, de azzal a többi pesti stadiont tönkreteszi

Lehet nyereséges a Puskás Aréna? Persze, de azzal a többi pesti stadiont tönkreteszi

Sokkolták a brit bulvársajtót Harry hercegék karácsonyi tervei

Sokkolták a brit bulvársajtót Harry hercegék karácsonyi tervei