szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az itteni búvárkodás kezdete az 1890-es évek körülre vezethető vissza.

©

Az itteni búvárkodás kezdete az 1890-es évek körülre vezethető vissza. Egy kis sziget, Krapanj lakosai jártak Horvátország partjaihoz tengeri szivacsot gyűjteni. A férfiak feladata volt a halászás és a szivacsszedés. Szigonnyal vadásztak, és eszközök nélkül merültek a mélybe. Sokan közülük soha sem tértek vissza a felszínre. Az első búváriskola 1943-ban nyílt Vis szigetén, az első itteni búvárklubokat pedig az 1950-es években alapították Pulában és Splitben. A horvát part mentén sok kedvelt merülőhely található, azonban  vannak tiltott területek is, és veszélyes helyek, víz alatti barlangok, hajóroncsok. 

Aki itt szeretne búvárkodni, csak akkor teheti meg, ha van búvár-igazolványa, amit a horvát búvár-szövetségen keresztül lehet beszerezni. Csak azok kaphatják meg, akik részesültek megfelelő búvár-kiképzésben, az ideiglenes igazolványok nem érvényesek. Egyéni merülésekhez további engedélyek szükségesek. A merülések nem engedélyezettek nemzeti parkoknál, kikötők és hajó-útvonalak közelében, de ez alól kivételt jelenthet egyes esetekben a csoportos merülés.  

©

A tenger mélyének tanulmányozása, a csend birodalmának felfedezése sajnos nem tartozik a legolcsóbb időtöltések közé. Az első “éles” merülése előtt hosszabb-rövidebb tanfolyamot is el kell végezni. A legtöbb búvárkodásra alkalmas partszakaszon találhatunk oktató helyeket. A Scuba Schools International (SSI) Horvátországban 38 oktató bázist üzemeltet. Ezeken a helyeken a tanfolyamok 100-300 euróba kerülnek, és ha már felkészültünk az önálló merülésre, akkor azért 25-40 eurót kell fizetnünk. Szerencsére az SSI legtöbb bázisán bankkártyát is elfogadnak, így nem kell nagyobb összeget magunkkal vinni, illetve a szárazföldön őrizetlenül hagyni, amíg a hajóroncsok, amforák vagy különleges tengeri növények és állatok után kutatunk. A búvárfelszereléseket árusító boltokban vagy az interneten több olyan derékra csatolható öv vagy kis méretű doboz kapható, amely még nagy mélységben is képes szárazon tartani apróbb értékeinket, így például igazolványainkat, bankkártyáinkat. Ilyen felszereléssel tökéletes lehet a nyugalmunk, amíg a mélység titkaival ismerkedünk.

Most pedig lássuk, melyek azok a helyek a Horvátországban, ahol profi és kezdő búvárok is kipróbálhatják magukat:

Kornati szigetek
Közel 150 kopár, fehér sziklás szigetecske, zátony tartozik ehhez a szigetvilághoz. Közel 300 állat és 350 növényfaj található az itteni vizekben. Csodálatos  korallokat és szivacsokat találhatunk 3-65 méter mélységig, ami a kezdőtől a haladó szintig, minden búvárt kielégít.

Hvar Paklina szigetek
Hvar városától délre találjuk ezt a több kisebb sziget-csoportból álló területet, amelyhez kis hajókkal lehet eljutni. A merülés 3 métertől 45 méter mélységig lehetséges és 30-35 méterig tart a láthatóság. 

Brac sziget, Lucice Cave
Csak megfelelő gyakorlat esetén, haladó búvároknak ajánlott ez a barlangi merülés. A barlangnak két bejárata van, 3 illetve 6 méter mélységben. A fő barlangból alagutakon keresztül lehet az ebbe csatlakozó öt kisebb barlanghoz jutni. 25 méter mélységig lehet merülni, de itt már szinte teljes  a sötétség, mert az alagutakba a napsütés egyáltalán nem jut be. 

Rovinj
Az Isztriai félsziget környékén a tenger sekélyebb, nem annyira áttetsző, mint az Adria többi helyén. Mégis sokakat vonz a titok, a kalandvágy, hogy kincset találjon. Ha mindez nem is teljesülhet egyszerre, az izgalmat és a lehetőséget biztosítja egy régi hajóroncs. A Baron Gautsch komphajó maradványa igazán népszerű merülőhely. Több búvárklub kínálja itt szolgáltatásait, szállással, oktatással, felszereléssel együtt. Nitrox-os merülésekre is lehetőség van, megfelelő felügyelettel. A Nitrox egy speciális oxigén-nitrogén keverék, amit eredetileg a hadsereg számára fejlesztettek ki - ezzel a keverékkel hosszabb ideig lehet 28-34 méter közötti mélységben tartózkodni. 

Elafiti
Dubrovniktól 20 perces hajóútra található ez a 14 szigetecske, ami közül  csupán három lakott. Egyiken található egy 1873-ban épült világítótorony, melyben 2 apartmant bérelhető. A szigeteknél egy hosszú víz alatti fal, aminek függőleges magassága 3 és 78 méter közötti. Halak, korallok, algák lakóhelye ez a terület. 26 méternél egy barlang található, ahova csak megfelelő eszközökkel és kellő gyakorlattal lehet bemenni. Lejjebb ereszkedve, mintegy 50 méter mélységben található a vörös korall, amiből a helyiek a híres korall ékszereket készítik. A területen nemcsak gyakorlott, hanem kezdő búvárok számára is vannak merülések. 


 
Pelsejac-félsziget
Split és Dubrovnik között gyönyörű  természeti környezet várja az ide látogatókat. Narancs és citrom ültetvények, finom borok csalogatják a vendégeket. Egykori római gálya maradványait őrzi itt a tenger. Sokakat vonz ide egy német katonai hajóroncs is, ami 25-39 méter mélységben nyugszik, azonban ez a kaland csak gyakorlott búvárok részére ajánlott. Dubrovnik környékén a második világháború alatt aknára futott Taranto kereskedelmi hajó szétszóródott roncsai láthatóak.

Iz szigete
Kristálytiszta víz, érintetlen természet. A sziget földrajzi elhelyezkedése nagyon kedvező  feltételeket teremt a búvárkodók számára áprilistól novemberig. A szigetet határoló hegyek miatt a terület védett az északi széltől és a nyílt tengertől.

-NE-

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!