szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A valódi súlytalanság állapota, a szédítő magasság...

A valódi súlytalanság állapota, a szédítő magasság élménye teljes biztonságban, az emberbarát medúzákkal való lubickolás, egy éjszakai fürdőzés világító vízben, vagy akár víz alatti barlangok felfedezése - mind olyan élmény, amely egészen új világot tár fel a vállalkozó szellemű vízimádók számára. Akad ezek között egészen családbarát lubickolás, és extrém sportnak tekinthető veszélyes merülés is, de mindegyik esetben biztosak lehetünk abban, hogy nem az úszásra fogunk emlékezni, hanem a minket körülvevő varázslatos természeti csodákra, a világ sokszínű arcára. A Weburbanist cikke nyomán most összeállítottuk a saját toplistánkat, amelyet természetesen ön is tovább bővíthet a hozzászólások között, remélhetőleg saját élménybeszámolóval megajándékozva minket.

©

A tökéletes lebegés
A Holt-tenger a világ egyik legmagasabb sótartalmú vize, mely Jordánia és Izrael határán helyezkedik el. Kicsit ijesztő és szokatlan érzés, hogy a világ legmélyebben fekvő tengere partján állva kb. 420 méterrel vagyunk a tengerszint alatt. Kb. 370 méteres mélységével a Holt-tenger egyben a világ legmélyebb magas sótartalmú tava is, amely miatt az ember szinte úgy lebeg a víz tetején, mint egy fadarab. Akár ülő helyzetben is képesek vagyunk megmaradni a víz felszínén anélkül, hogy elsüllyednénk. Az extra nagy felhajtó erőnek köszönhetően egészen kivételes érzés ebben a vízben lubickolni, amelyet mindenkinek érdemes egyszer kipróbálnia.

Farkasszemet nézni a mélységgel
A zimbabvei Devil’s Pool, vagyis az "Ördög medencéje" nevű víztömeg extrém elhelyezkedése miatt kapta jól megérdemelt nevét: a medence egy hatalmas sziklákkal körülvett apró folyami szakasz, ahol kiszélesedik a víz, mielőtt a dübörgő vízesésbe zuhan. Ez a hely a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória vízesés legmagasabb pontján van. Az "Ördög karoszéke" nevet viselő csúcs az a sziklaperem, ahol átbukik a víz a szédítő mélységbe. Amikor a folyó magassága megengedi - általában szeptember és december között, tehát most nyílik rá a legjobb alkalom, hogy magunk is kipróbálhassuk az élményt - az ember kiúszhat egészen a vízesés széléig, anélkül, hogy a sodrás letaszítaná a halálos mélységbe.

©

Úszás a világító vízben
A Puerto Rico-i Vieques szigeten találhatjuk az egyik legnagyszerűbb úszási lehetőséget. Ugyan a Mosquito Bay (Szúnyog part) nem hangzik túlságosan bizalomgerjesztőnek, ez a sekély víz igen sok izgalmat rejt. Éjszakánként, holdfény nélkül is láthatunk mindent, ugyanis a víz egész egyszerűen világít körülöttünk. Szerencsére semmilyen radioaktív tevékenységnek nincs köze ehhez a jelenséghez, a magyarázat az, hogy minden liter itteni vízben 180 ezer foszforeszkáló egysejtű organizmus található, melyek világítani kezdenek, amint valaki vagy valami hozzájuk ér. Így egy itteni úszás közben kékeszöld fény ragyog be minket az éjszakában, és ha magunkra öntünk egy keveset az itteni vízből, testünk is ontja majd magából a káprázatos fényt. Ezt a varázslatos, fura és gyönyörű látványt az apró egysejtűek védelmi mechanizmusa hozza létre. Csak a mozgás lépteti ezt életbe, ha mozdulatlanok maradunk, a fény kialszik. A Holt-tengerhez hasonlóan a víz sótartalma nagyon magas, tehát itt is üldögélhetünk a vízben lebegve, tökéletes megvilágításban. 

Lubickolás medúzák között
Az Ongeim'l Tketau tóban, Palaunál, a Caroline szigetcsoportnál lehet részünk egy igazán különleges élményben, ugyanis ebben a vízben több mint tízmillió medúza él, amelyek egyáltalán nem veszélyesek az emberre, ugyanis a búrájuk alatt élő algákkal táplálkoznak és az évek során a rendszeres és gazdag táplálék miatt, valamint külső fenyegetettség hiányában támadási-védekezési  kényszerük szinte teljesen eltűnt. A megváltozott életkörülmények miatt sokkal gyengébb a csípésük, ezért lehet velük fürdeni is akár. Aki vállalkoznak a fantasztikus kalandra és együtt szeretnének úszkálni a medúzákkal, csak búvárfelszerelés nélkül tehetik ezt meg. A  búvárkodás ugyanis a magas hidrogén-szulfid tartalom miatt - ami mérgező - nem engedélyezett. Akik félénkebbek, vagy allergiásak a medúza csípésre, védőruhát kapnak. Ha többet is szeretne tudni erről a különleges élményről, akkor olvassa el a Travelline korábbi cikkét az Ongeim'l Tketau tó különeges világáról, kattintson! 

Víz alatti barlangokban

Sok vízimádó unja meg az egyszerű úszást és próbálja ki a könnyű-, vagy nehézbúvárkodást. A Florida északi részén található a Devil’s Eye Spring nevű forrás, amely saját vízalatti barlangjai segítségével csalogatja magához a kíváncsi kalandorokat, ez a hely ugyanis tökéletes helyszín a búvárfelszerelés nélküli, szabadtüdős merüléshez. Ezen a helyen akár 10-15 méter mélyre is merülnek a merész búvárok, sőt vannak, akik még mélyebbre merészkednek és a barlangban lévő összegyűlt levegőbuborékok között "ugrálnak". Nagyon veszélyes mutatvány, de akik kipróbálták (és még kaptak levegőt), azok szerint életre szóló élmény vár ránk a víz alatti barlangok mélyén.

Devil’s Eye Spring
©

-BK-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Sylvester Stallone eladja fényűző Cadillac Escalade-jét

Sylvester Stallone eladja fényűző Cadillac Escalade-jét

Putyin bejelentette, hogy bejegyezték a koronavírus elleni orosz vakcinát

Putyin bejelentette, hogy bejegyezték a koronavírus elleni orosz vakcinát