Tihanyi legenda projekt: 800 milliós turisztikai fejlesztés

Tihanyi legenda projekt: 800 milliós turisztikai fejlesztés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu

A fejlesztési összegből 600 millió forint az európai uniós támogatás, a többi pénzt pedig a község teszi hozzá -...

A fejlesztési összegből 600 millió forint az európai uniós támogatás, a többi pénzt pedig a község teszi hozzá - tájékoztatott az elnök, megjegyezve, hogy a településen hat helyszínen zajlik majd a fejlesztés.
   
A projekt kiemelt beruházása a település központjának (főterének) megújulása - mondta Pál Béla. Hozzátette: a posta melléképületének lebontásával a faluközpont "megszabadul" a műemléki környezetbe nem illő vasbeton épülettől, ezáltal az apátsági épület és a főtér között "vizuális kapcsolat" keletkezik. A főtéren teraszokat építenek, dísznövényzettel szépítik, s alkalmassá válik nagyobb kulturális rendezvények megtartására is - mondta a fejlesztési tanács elnöke.
   
Elmondta: kiemelt fejlesztés a turisztikai körút-program is; a település különböző "turisztikai attrakcióit" egy útvonalra "fűzik fel", illetve kapcsolják össze a szolgáltatási helyszíneket. Ehhez infrastrukturális fejlesztés szükséges; utak építése, felújítása, zöldterületek kialakítása, műtárgyak (kutak, csobogók) elhelyezése. Lesz majd Legenda körút, Visszhang körút és Levendula körút - jelezte Pál Béla.
   
A projekt keretében felújítják a Pisky-sétányt, és rendezik az apátság környékét; biztonságosabbá teszik a támfalakat és a lépcsőket, s ugyancsak díszburkolatot kap a templom előtti tér és a sétányok - hangzott el. Pál Béla ismertetése szerint a Batthyány utcában turisztikai információs és fogadóközpont létesül, és rendezik a Borsos Miklós teret is.
   
Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta: már megkezdődött a bencés apátságnál a turisztikai látogatóközpont kiépítése, amelyhez az apátság 130 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A polgármester a főtér rendezésével kapcsolatban jelezte, hogy megszüntetik ott a parkolást. Az apátság, a főtér és környezetük "igazi sétáló, pihenő övezet lesz" - tette hozzá.
   
Közlése szerint a projekt keretében "megvalósulhat a tihanyiaknak egy régi álma is"; megújul a IV. Károly kálvária, sőt a boldoggá avatott utolsó magyar király tiszteletére egy kápolnát  emelnek. A polgármester szerint Tihanyban 30-40 éve nem volt ilyen mértékű település-fejlesztés, de úgy vélte, a minőségi turizmus "megfogásához" minőségi szolgáltatásokra és minőségi településre van szükség.

MTI