szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új tanulmány szerint tévhit, hogy serkentőleg hat az agyra és élénkebbé tesz egy csésze kávé – számolt be a brit Telegraph.

A tudósok szerint a koffein okozta úgynevezett „túlpörgés” a kávét rendszeresen fogyasztók esetében az élénkítő szer iránti hiányérzetre – mely az éjszaka folyamán erősödik fel – adott reakciója a szervezetnek. A szakemberek ugyanis azt tapasztalták, hogy a kávékedvelők korántsem élénkebbek azoknál, akik egyáltalán nem isznak feketét reggelente.

A 379 fős kutatásukban azt tapasztalták, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknak egy jó adag koffeinre volt szükségük ahhoz, hogy a kávét nem fogyasztók éberségi szintjére tornásszák fel magukat. A tanulmányt vezető Peter Rogers, a Bristoli Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője elmondta: „munkánk azt mutatja, hogy bizony semmi előnye sincs annak, ha koffeint iszunk. Bár úgy érezzük, hogy felébredünk tőle, ez csupán a 'normális' szint, semmivel sem több annál.”

Indul a nap. Nem dob fel
sxc.hu

A kísérlet előtt a résztvevők 16 órával már nem fogyasztottak kávét, majd az egyik csoport koffeint (100 illetve 150 milligramm adagokban, ez 2 illetve 3 csésze kávénak felel meg), míg a másik placebót kapott. Ezt követően egy feladatsort kellett elvégezniük, mely a figyelem, memória és ébrenléti szintjüket mérte. A Neuropsychopharmacology nevű szaklapban publikált kutatás mindössze „kis különbséget” talált a csoportok eredményei között. A kutatás vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a koffeinnek vannak előnyei is, mint például az idősebbeknél megelőzi a kognitív funkciók romlását, de úgy véli, összeségében jobban járunk, ha a koffeinmentes italok mellett döntünk.

Egy másik dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy a koffein fokozhatja a szorongást. Ám a kutatók úgy találták, hogy a szorongással küzdő emberek korántsem isznak kevesebb kávét – noha ez lenne számukra a kívánatos –, mint azok, akik nem hajlamosak a szorongásra. Sőt, valamivel többet is fogyasztanak. Rogers szerint a koffein okozta „zsongás” nem feltétlenül kellemetlen számukra: „úgy tűnt, különösebben nem zavarja őket, sőt, szeretik ezt az érzést”. És az is igazolódott, hogy azon résztvevők esetében, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, kialakul egyfajta tolerancia a koffein nyugtalanító hatásával szemben. A koffeinfüggők minimális különbséget éreztek a placebo és a koffein fogyasztás során, míg a kávét mérsékelten fogyasztók jóval erősebb nyugtalanságról számoltak be a koffeindózis után.

A kutatást a Biotechnology and Biological Sciences Research Council támogatta.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Eggyel több ok, miért igyunk kávét

Jó hír azoknak, akik nem tudják egy csésze fekete nélkül elkezdeni a napot: a tea és a kávé fogyasztása csökkentheti a felnőttkori diabétesz kockázatát, utóbbi akár koffeinmentes formában is.

Krisztina O'Brien Shake

Kávé helyett agyserkentő pirula

Már itthon is egyre több egyetemi vagy főiskolai hallgató használ agyserkentő szereket a vizsgákhoz. Többségük beszerezhető az interneten vagy akármelyik patikában, egy orvosi vény birtokában.

Márk Edina Gasztro

Új kávézók Budapesten: van még hely?

A gazdasági válság csak átmenetileg vetette vissza a nemzetközi kávézóláncok magyarországi terjeszkedését. Az idén már sorra nyílnak az új kávézók, köztük a régóta várt amerikai Starbucks első budapesti láncszeme.

hvg.hu Plázs

Miért jó férfiaknak a kávé?

A kávéfogyasztás az előrehaladott prosztatarák ellen is védi a férfiakat - állapították meg amerikai kutatók.

MTI Plázs

A kávé alapvetően szívbarát

A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján.

MTI Plázs

Hogyan és mikor véd a kávé?

Angliában, ahol a teát hagyományosan tejjel isszák, annak idején nagy felhördülést váltott ki az a tudományos eredmény, hogy a teához öntött tej "kikapcsolja" a kedvelt ital szívet és érrendszert gyógyító hatását, ráadásul most ezt újabb vizsgálatok meg is erősítik. Európában viszont sokan lelkendezve fogadták a Journal of Nutrition új vizsgálati tanulmányát, amely szerint a kávé feketén vagy tejjel egyaránt jót tesz az egészségnek.