szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyetlen gén módosításával olyan erős egeret hoztak létre svájci kutatók, amely kitartó izomzatának köszönhetően látszólag fáradhatatlanul fut le igen nagy távolságokat - adta hírül a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A génmódosított egerek 50 százalékkal hosszabb távot voltak képesek futni, mint normál fajtársaik, ráadásul húsz perccel tovább bírták a terhelést. Bár némiképp erőteljesebb izomzata fejlődött ki a génszabott egérnek, mégsem igényelt több táplálékot a szokásosnál, és - leszámítva kivételes állóképességét - ránézésre megkülönböztethetetlen a normál egerektől.

A Lausanne-i Egyetem kutatói nem az elsők, akik erős egereket hoztak létre génmódosítással, ám a mostani változtatás nem a kirobbanó erőt, hanem az állóképesség növelését szolgálta. A szakemberek úgy vélik, ennek a génmódosításnak nagyobb gyakorlati és gyógyászati jelentősége lehet, mert segíthet az öregedés miatti izomvesztést gátló szerek kifejlesztésében, vagy akár abban, hogy kezelést találjanak bizonyos izomvesztéssel járó betegségek gyógyítására.

A korábbi erős egerek abban különböztek a normál állatoktól, hogy izmaik hatékonyabban használták fel a glükózt, a mostani génmódosítás viszont a zsírsavak elégetési módját változtatta meg. Az egerek izomteljesítményük hosszú távú javulását pusztán azáltal érik el, hogy több zsírt égetnek el a testükben elraktározott feleslegből. A tanulmányt részletesen a Cell című tudományos folyóiratban ismertették a szerzők.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Villanykabrió: teszten a teljesen új és olaszosan cuki elektromos Fiat 500

Villanykabrió: teszten a teljesen új és olaszosan cuki elektromos Fiat 500

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari