szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy régi-új körlevél azzal riogat minket, hogy a margarint mindössze “EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen”, és a hangyák sem nyúlnak hozzá. A kémia ismerői ezen csak mosolyognak, és állítják: a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése.

Az Urbanlegends.hu által megkérdezett vegyész szerint az interneten legújabban terjedő levél ősrégi: a Snopes 1999-re teszi a szöveg angol változatának megjelenését, azóta pedig magyarul is megjelent a kísérlet és az illusztrálására készült fotó. Kovács Lajos szerint a mondat, miszerint "a margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen”, megmosolyogtató zagyvaság. Az pedig, hogy vajat vagy jó minőségű margarint választunk, ma már leginkább ízlés és pénztárca kérdése. Ha kíváncsi a részletekre a margarin és a vaj közti különbségről, kattintson az Urbanlegends.hu blogra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Ez okozza a gyomorfekélyt, nem a stressz

Még a 20. század vége felé is meg voltak győződve a szakemberek arról, hogy a fekélyes elváltozásokat elsősorban a stressz, másodsorban a fűszeres ételek, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás okozza. S bár a tudomány azóta korrigált, a közvélemény nagy része ma is ezt gondolja.