Ruhadarabok, amelyekkel vigyáznunk kell

Ruhadarabok, amelyekkel vigyáznunk kell

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Brit szakemberek szerint, egyes ruhadarabok – bármilyen divatosak is – hosszú távon komoly egészségügyi gondokat okozhatnak viselőiknek. Az alábbiakban olyan népszerű ruhaneműket veszünk sorra, melyekkel érdemes óvatosan bánni.

Kezdjük rögtön az alakformáló alsóneművel, amellyel laposabb hasra tehetünk szert, ám az erős szorítás következtében a sav könnyen visszakényszerül a nyelőcsőbe, és így gyomorégést okozhat, ami aztán további betegségekhez vezethet. Emellett ez a ruhadarab a rekeszizmokat is meggátolja abban, hogy teljesen ellazulhassanak, ami hiperventillációt, pánikrohamot vagy akár inkontinenciát is okozhat. Másodikként említsük meg a túl szoros nadrágokat, amelyekkel szintén csínján kell bánni, mivel viselése akár a comb érzőidegének károsodásához is vezethet. A férfiaknak sem árt az óvatosság, akik ugyanis túl szűk nadrágba préselik magukat, hasi fájdalmakkal és gyomorégéssel szembesülhetnek.

©

A szoros nyakkendők és gallérok – legyenek bármilyen elegánsak is –  akár még szemkárosodást is eredményezhetnek, ugyanis a nyaki vénára gyakorolt nyomás révén olyan duzzanatot okozhatnak, ami glaukómát, vagyis zöldhályogot eredményezhet. A cipők sem veszélytelenek, viselésük kalapácsujjat, gombás fertőzéseket vagy bütyköt okozhat, ezért érdemes kényelmes és megfelelő méretű lábbelik mellett dönteni. A szoros cipő – de a szoros zokni, öv vagy melltartó szintén – okozhat végtag-, főleg bokadagadást is, hiszen általuk gátlódik a szabad véráramlás.

Ha már az alsóneműk kerültek szóba, ott is érdemes odafigyelni, milyen méretet és milyen anyagút viselünk. A túl szűk bugyik fertőzéseket okozhatnak, ilyen szempontból a tanga még veszélyesebb, és a szintetikus összetételek sem a legmegfelelőbbek. A férfiak is legyenek óvatosak, mivel a túl szűk alsónadrág akár még meddőséghez is vezethet, ha elszorítja a heréket.

Végezetül említsük meg a melltartót, ahol szintén nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása. A melltartónak az az elsődleges feladata, főleg nagyobb méret esetében, hogy támaszt nyújtson a mellnek és tehermentesítse a hátat. Vásárlás előtt érdemes egy öt lépésből álló tesztet elvégezni: próbáljuk fel ugyanazt a melltartót különféle méretekben, mérjük fel, milyen hosszúságú a pántja, figyeljük meg, milyen alakú a merevítője, ellenőrizzük, megfelelően illeszkedik-e a háta és a mellrész, végül pedig azt is, hogy a melltartó elülső része ráfekszik-e a mellkas csontjaira.