szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán - hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban.

A kutatók szerint a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.

MTI / Komka Péter

Kerry Kuehl és munkacsoportja évek óta foglalkozik a meggylé gyógyhatásával. Korábbi dolgozatukban hosszútávfutók izomfájdalmainak csillapításáról számoltak be a gyümölcs segítségével.

A kongresszuson elhangzott, hogy 20, ízületi gyulladásban szenvedő idős nőnek adtak három héten át naponta kétszer 355 ml meggylevet. Valamennyiük fájdalmai jelentősen csökkentek, különösen azoké, akiknek panaszai a legkínzóbbak voltak.

A munkacsoport tagjai szerint a meggyben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő molekulák, az antocianinok olyan hatásosak, mint a gyógyszeripar jelenleg elérhető legnépszerűbb készítményei, viszont mellékhatásoktól nem kell tartani.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!