Erős lesz ma az UV sugárzás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csütörtökön nem érkezik front a térségünkbe, kellemes, nyugodt idő várható. Viszont tovább erősödik a pollenterhelés, többfelé magas a parlagfű és az üröm koncentrációja.

Csütörtökön frontmentes időre van kilátás, kellemesen alakul a hőmérséklet is. Mivel a szél sem lesz zavaró, kitűnő alkalom nyílik szervezetünk pihentetésére, regenerálódásra. A napsütés ugyan nem lesz zavartalan, de a hangulatot ez nem igazán befolyásolja, igyekezzünk elkerülni a bosszantó apróságokat. Reggel helyenként még erősebben lehűl a levegő, a réteges öltözet mindenképpen ajánlott, könnyen megfázhatunk. Emellett a hűvös időben erősödhetnek a kopásos ízületi panaszokkal élők tünetei, enyhébb végtagfájdalom léphet fel náluk. Ha ébredés után könnyed tornával átmozgatjuk a sajgó testrészeket, máris könnyíthetünk magunkon - javasolja a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A száraz, melegedő időben fokozódik a növények pollenszórása. A parlagfű és az üröm pollenjének légköri koncentrációja többfelé magas, sokan erős tüneteket tapasztalhatnak. Emellett a csalánfélék és a kender virágpora is közepes mennyiségben van jelen. Az allergiások lehetőleg mellőzzék a tejtermékek fogyasztását, valamint minden olyan élelmiszert, amiben sok a telített zsírsav. A gondozatlan mezők, rétek tájékát is ajánlott kerülni, valamint a gyakori hajmosás is hasznos lehet.

A napos tájakon a déli órákban az UV-sugárzás maximuma 6,5 körül alakul, eléri tehát az erős fokozatot. A felhőátvonulások miatt térben és időben is változatosan alakul az UV-helyzet, de a megfelelő fényvédelem mindenkinek javasolt: legalább 25-ös, az érzékenyebb bőrűek pedig 30-as faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzenek a káros sugarak ellen. A közlekedésben veszélyes időjárási jelenség nem várható, napkeltekor és alkonyatkor, valamint a napos tájakon többfelé zavaró lehet a napsütés, célszerű napszemüveget bekészíteni az autóba.