Így csökkenthető a zöldhályog kockázata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sztatin nevű, koleszterinszint-csökkentő gyógyszer hatására csökkent a zöldhályog kialakulásának valószínűsége.

Azoknál az embereknél, akik sztatint szedtek koleszterinszintjük csökkentésére, kisebb valószínűséggel jelentkezett a zöldhályog leggyakoribb formája - állapították meg több mint 300 ezer ember adatainak elemzésével amerikai kutatók.

A Michigani Egyetem orvosi karának munkatársai úgy találták, hogy nyolc százalékkal kisebb volt a zöldhályog kialakulásának kockázata azok körében, akik két éven át sztatinokat szedtek azokhoz képest, akik nem szedték a koleszterinszintet csökkentő szert - derült ki az Ophthalmology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányból.

"A sztatinok zöldhályogkockázatot csökkentő képessége több tényezőre vezethető vissza, ezek között van, hogy javul a látóideg és a retina idegsejtjeinek vérellátása, egyúttal növekszik a csarnokvíz kiáramlása, amely csökkenti a szemnyomást" - magyarázta Joshua Stein kutatásvezető, aki szerint eredményeik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megmentsék emberek ezreinek a látását.

A zöldhályog több mint 2,7 millió 40 évesnél idősebb amerikait érint. Kezelés nélkül látásvesztéshez, majd vaksághoz vezethet, mert a szemnyomás fokozódása miatt károsodik a szem látóidege, amely a retinából az agyba szállítja a képalkotáshoz szükséges jeleket.