szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ötvenes évek óta több száz helyszínt véd a UNESCO a természettől és főleg tőlünk, emberektől. Akad köztük természeti csoda és emberi építmény is.

Az egész világ szégyenkezett 1954-ben, amikor az egyiptomi kormány az Asszuáni-gát megépítésekor egy cseppet sem törődött azzal, hogy mi lesz saját történelmi örökségével, az Abu Szimbel templommal. S bár a gát megépült, a világ 50 országa összefogott, hogy 80 millió dollárt költsön a templom elköltöztetésére.

Az eset mégis hozott valami hasznosat. A precedens elindította az UNESCO Világörökség programját azért, hogy más veszélyeztetett és különösen értékes történelmi és természeti helyszínt megvédjen. A világörökségek listájára Olaszország delegálta a legtöbb tagot, de több száz emléket véd a nemzetközi szervezet minden kontinensen. A teljesség bármiféle igénye nélkül, íme, 10 örökségünk.

1. Akropolisz, Görögország

Ahhoz, hogy az athéni fellegvárat láthassuk, Londonba érdemes elmenni. Legalábbis jelentős részt, a Parthenont körbeölelő domborműveket a brit fővárosban, a British Museumban találjuk meg. Hosszú történelmi évszázadokon keresztül elhanyagolták, sőt, néha az idő pusztító erejéhez emberi munkával is hozzájárultak: lőttek, robbantottak, raboltak.

Mégiscsak megmaradt a citadella varázsa. Ahogy felemelkedünk a zsúfolt, fojtogató város fölé, hirtelen tágas tér és elegánsan pózoló szent épületek között találjuk magukat. Mintha egy színházi próbán a tömött nézőtér helyett a színpadra léphetnénk.

©

2. Bagan templomai, Myanmar

Burma (Myanmar) a 9-13. században középbirodalomként felügyelte a térséget Dél-Kelet-Ázsiában. Területén ezrével épültek a buddhista pagodák és templomok, ma is 2200 várja a látogatókat.

©

3. Galápagos-szigetek, Ecuador

A szigetcsoport büszke lehet rá, hogy a világ legtarkább állat- és növényvilágával bír. Az Édenkertet már a 17. század óta ismerik az európaiak, hála azoknak a kalózoknak, akik erre hajóztak. A következő fontos látogató Charles Darwin volt, aki itt végezte a legfontosabb megfigyeléseit A fajok eredete című munkájához.

A sziget gazdagsága mindig is fontos volt a helyi kormányoknak, ezért is döntött úgy Ecuador az 1930-as években, hogy komolyan veszi a környezetvédelmet. Darwin könyvének 100. évfordulójára, 1959-ben majdnem a teljes

©

területet nemzeti parkká nyilvánították.

4. Göreme Nemzeti Park és Kappadókia sziklatemplomai, Törökország

A közép-anatóliai csoda 1985 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A távoli település a római kori sziklatemplomok köré épült, amit még a korai keresztények használtak.

©

5. Nagy korallzátony, Ausztrália

2900 zátonyból és 900 szigetből áll össze a három és fél magyarországnyi korall terület, amit még az űrből is látni. Nincs a világon nagyobb természetes szerkezet, ami élő organizmusokból épül fel. 1981 óta a Világörökség része.

©

6. Iguazu Nemzeti Park, Brazília és Argentína

A két latin-amerikai ország határán történt az eset, mikor is egy indián isten beleszeretett egy halhatatlan lányba. Az utóbbi azonban nem akart házasodni, és egy halandóval szökött meg. A kikosarazott isten olyan dühös lett, hogy az Iguazu folyót kettészelte, és egy végtelen vízesésbe taszította a szökevényeket, hogy az örökkévalóságig zuhanjanak.

Ha a vízesés nem is végtelen, akkor is rendkívül mély. 60-82 méter között ingadozik a 2,7 kilométer peremen alázúduló vízoszlop magassága.

©

7. Machu Picchu, Peru

Gyalog egy hét, hegyi vonattal Cusco-tól egy nap elérni a 15. századi inka várost. De bárhogyan is érkezünk, egy meredek lépcsőt kell megmásznunk a végén. A közelben Wayna Picchu, innen pillanthatjuk meg a képekről ismert átfogó látképét a városnak. Az 1983-ban Világörökség listára kerülő várost meglepő módon csak 1911-ben fedezte fel magának a világ és a turisták, köszönet a Bingham-expedíciónak.

©

8. Mont Saint-Michel, Franciaország

Közel sem olyan nehéz elérni a normandiai várost, mint latin-amerikai társait. 1979-ben került a UNESCO védelme alá a 44 fős lakosságú települést, amit időről-időre a dagály választ el a kontinenstől.

A történet szerint Mihály arkangyal meglátogatta Szent Aubert-t, Arvanches püspökét, és azt parancsolata, hogy az egykori római erőd helyén emeljen monostort. A nyakas püspök tiltakozott, de csak addig, amíg az arkangyal tüzes ujjával lukat égetett fejébe. Ekkor úgy döntött, mégis megépíti a monostort.

©

9. Petra, Jordánia

Miután 2 kilométert sétáltunk a sivatagi kanyonban, az utolsó forduló után, a 25-30 méter magas sziklafalak között, az egy-két embernyi szélességű repedésben feltűnik egy hatalmas templom. Ahogy elhagyjuk a kanyont, egy focipályányi völgyben találjuk magunkat, a templomot pedig a sziklafalból faragták ki – innen a neve a görög-római „szikla” szóból (petrus, illetve gondoljunk Péterre, Jézus tanítványára, akire mint sziklára épül az Egyház).

A templomon túl egy egész város épült a környező sziklafalakba, amit a nabateusok emeltek, majd a kelet felé tartó római kereskedők építették ki. Álomszerű.

©

10. Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

70 nagytestű emlős- és 500 madárfaj él a körülbelül egyharmad magyarországnyi területen, így a Serengeti a világ egyik legszínesebb élővilágát hordozza a hátán. A látogatási időszak rövid a Maasai Mara-ként is ismert vidéken, október-november és március-április a turista szezon.

©

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Emberi csontokat találtak egy szentendrei ház udvarán

Emberi csontokat találtak egy szentendrei ház udvarán

Csempészáruval is mesterien játszotta ki a kolera elleni karantént a legnagyobb magyar

Csempészáruval is mesterien játszotta ki a kolera elleni karantént a legnagyobb magyar

Idén nem lesz Detroiti Autószalon, kórházat alakítanak ki a helyszínén

Idén nem lesz Detroiti Autószalon, kórházat alakítanak ki a helyszínén